loader
Foto

Galerie foto

Despre libertate și alegerile noastre din 1990 și până astăzi - o dezbatere necesară, la "OMUL ȘI TIMPUL"

RECOMANDARI

Duminică, 22 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, antropologul Marian Munteanu, vor face o retrospectivă a celor 35 de ani de la căderea regimului Ceaușescu, un dialog necesar despre libertate și despre alegerile noastre, din 1990 până astăzi.

 

În urmă cu 35 de ani, ultima dictatură comunistă din Europa de est cădea zgomotos. Regimului Ceaușescu i se punea capăt violent, printr-o revoltă populară. Pe 25 decembrie 1989, după 25 de ani petrecuți în fruntea țării, Elena și Nicolae Ceaușescu erau executați după un proces rapid și simulat. Imaginile sfârșitului, revăzute astăzi, sunt înfiorătoare. Elena Ceaușescu își ceartă călăii până în ultima clipă de viață, iar Nicolae Ceaușescu cântă "Internaționala". Așa se încheia o era în România, la numai două luni de la căderea Zidului Berlinului.

(w882) TVR

Revoluția Română începea la Timișoara pe 16 decembrie și va continua la București în 21 - 22 decembrie. Televiziunile din întreaga lume difuzează imagini tulburătoare de la Timișoara. imagini cu gropi comune, oameni împușcați pe străzi. Din nefericire și foarte multe exagerări, denaturări ale realității vor face atunci înconjurul lumii. Cotidianul spaniol "El Pais" scria în zilele acelea despre camere de tortură în care liderii muncitorilor erau desfigurați cu acid, presa franceză vorbea de vampirism și de faptul că Nicolae Ceaușescu se hrănea cu sângele tinerilor români. Un amestec ridicol de mituri si realități distorsionate și hiperbolizate care creau imaginea unei Românii medievale, condusă de un soi de Dracula al secolului al XX-lea. Ceea ce este însă cert este că în perioada 16 - 18 decembrie, la Timișoara s-a murit pentru libertate si că urmându-i exemplul, România întreagă a reușit să dărâme regimul lui Ceaușescu în ultimele zile ale anului 1989.

(w882) TVR

Imediat după căderea lui Nicolae Ceaușescu, puterea a fost preluată de Ion Iliescu, fost activist de partid, cândva apropiat al regimului Ceaușescu, și de Frontul Salvării Naționale (FSN), entitate politică ce ne amintește de Cuba lui Fidel Castro (și care pare a se perpetua, prin componentele sale, până în zilele noastre). Nici astăzi nu știm cu exactitate de ce au murit oameni și după dispariția lui Ceaușescu, și nici dacă Ion Iliescu este cel care a organizat ample operațiuni de diversiune și dezinformare pentru a menține la putere un regim comunist cu față umană.

(w882) TVR

Din păcate, nici astăzi, după 35 de ani, procesul Revoluției nu a ajuns să se judece și încă nu am primit răspunsul la întrebarea: "Cine a tras în noi după 22 ?".

(w882) TVR

Așadar, duminică, 22 decembrie, de la ora 17:00, într-o nouă ediţie „Omul şi timpul”, Rafael Udrişte şi invitatul său, antropologul Marian Munteanu – cel care, în 1990, conducea Liga Studenților și demonstrația anticomunistă din Piața Universității – ne vor vorbi despre perioada de după căderea regimului Ceaușescu, despre primele alegeri libere, dar și despre lunga tranziție pe care a traversat-o România de la un regim controlat la unul care se declară liber, despre 35 de ani de la căderea comunismului în România.

(w882) TVR

 
Care sunt semnele care arată că un copil este victima hărțuirii și ce pot face părinții

Un copil victimă a hărțuirii se va lupta cu sentimentele de vină și rușine, va ajunge să fie foarte retras, să refuze mâncarea și să aibă ...

Interviu-eveniment la TVR Cultural cu remarcabilul tenor Plácido Domingo

Artistul cu o prodigioasă carieră artistică neîntreruptă de peste o jumătate de secol a acordat un interviu în exclusivitate Televiziunii ...

Istorii ascunse: Comoara din peştera Ponorici – Cioclovina

Arheologii și speologii au lucrat împreună în peştera Ponorici – Cioclovina cu apă, acolo unde a fost descoperit cel mai mare depozit european ...