loader
Foto

”Dekapentavgoustos”. Paștele verii

RECOMANDARI

La Panagia Evangelistria sau Megalochari se află o icoană făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Insula Tinos, din Cicladele grecești, care adăpostește icoana, este un loc sacru pentru cei care prăznuiesc, pe 15 august, Adormirea Maicii Domnului.

 

În istoria edificiului, este consemnată povestea descoperirii acestei misterioase icoane. În jurul anului 1822, măicuța Pelaghia, din Mânăstirea Kechrovouniou, a visat-o în mod repetat pe Maica Domnului, care i-a spus despre locul în care se afla îngropată icoana sa. Inițial nu a fost găsită, locuitorii insulei au reușit să descopere, în schimb, fundațiile unei vechi biserici bizantine și ale unui templu. Data de 30 ianuarie 1823 a fost ziua în care icoana Maicii Domnului a văzut lumina zilei. Biserica din Tinos este construită pe locul unde a fost aflată icoana. Multe minuni au fost asociate descoperirii sale. Pelerini străbat și acum drumul de 800 de metri de la debarcaderul feribotului până la biserica Panagia Evangelistria în genunchi, ca semn al smereniei în fața Maicii Domnului.

(w882)

”Dekapentavgoustos”, așa este numită ziua de 15 august de grecii ortodocși, cunoscută și sub denumirea de ”Paștele verii”. Acesta este cel mai bun prilej pentru credincioși să vină în Tinos și să se închine în fața icoanei Maicii Domnului.

(w882)

Tinos este o insulă situată în Marea Egee, în arhipelagul Ciclade. Este recunoscută pentru Biserica Panagia Evangelistria, dar și pentru de morile de vânt, fortificațiile venețiene și sculpturile în marmură. Pyrgos este considerat centrul artei în marmura. Este un sat de sculptori în marmura, ce include un muzeu, dar și o școală de sculptură. Potrivit unei legende, oamenii din vechime ar fi fost inițiați în acest meșteșug al lucrului cu marmura chiar de Fidias. Adevărată sau nu povestea, este cert că oamenii de aici stăpânesc tainele îmblânzirii pietrei.

Veți recunoaște ușor în Tinos semnele dominației venețiene, de după Căderea Constantinopolului, până în 1715, când a trecut sub influența otomană.

Dacă vreți să călătoriți în Tinos, cel mai bun ghid este emisiunea ”Cap compas”. Ediția din 14 august, transmisă la TVR2, de la ora 13:30, ne-a purtat chiar acolo.

foto: emisiunea Cap Compas, pexels, shutterstock

 
”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Televiziunea Română, premii la Gala Radar de Media

Televiziunea Română, premii la Gala Radar de Media

publicat: Vineri, 22 Noiembrie 2024

În fiecare an, Gala Premiilor Radar de Media celebrează profesioniştii din media prin intermediul voturilor cititorilor publicaţiei. Printre ...

Istorii de bun gust: Marile familii

Istorii de bun gust: Marile familii

publicat: Vineri, 22 Noiembrie 2024

În ultimele sute de ani, câteva familii au condus România. Au fost elita aristocratică a țării. Strămoșii lor bogați, culți, rafinați, școliți ...