Cei care produc fake news profită cu bună știință de mecanismele subtile ale dezinformării, de emoție, frustrare, suspiciune și apetența pentru teorii ale conspirației. Cum să ne ferim de ştirile false, cum să navigăm printre ştiri şi nonştiri învăţăm la “Breaking Fake News”, singura emisiune din spațiul audiovizual românesc care documentează fenomenul dezinformării.
Numărul cazurilor de rujeolă a crescut de peste zece ori în ultimul an în Europa, România aflându-se pe primul loc. 26 de persoane au murit, printre care și copii, în recenta epidemie de pojar. Există vreo legătură între dezinformările privind vaccinul antirujeolic și epidemie? De ce are România cele mai multe cazuri de rujeolă din UE? Marian Voicu stă de vorbă despre acest subiect cu dr. Adrian Marinescu, manager interimar al Institutului de boli infecțioase „Matei Balș”, în noua ediţie “Breaking Fake News”, la TVR 1. Marian Voicu ne aşteaptă vineri, 11 aprilie, ora 18.45, la întâlnirea cu prima emisiune din spațiul audiovizual românesc rezervată dedicată dreptului de a fi informat corect.
Statele Unite se confruntă de câteva luni cu o epidemie de rujeolă, înregistrându-se primele decese din ultimii 10 ani. Secretarul pentru sănătate, Robert Kennedy jr., un antivaccinist convins, este acuzat că a contribuit la această stare de lucruri. În rubrica „Teoria conspirației”, Tatiana Țarfulea ne explică de ce şi cum a ajuns „Rujeola - o epidemie a conspirațiilor”.
La „Revista presei fake”, Horia Grușcă se ocupă de un alt subiect care a inflamat multă lume: „Uciderea medicilor în Gaza – demontarea unei minciuni israeliene”. Explicaţiile armatei israeliene privind atacarea unui convoi de ambulanţe în Gaza şi uciderea a 15 paramedici au fost demontate de înregistrarea video descoperită în telefonul mobil al uneia dintre victime. Între timp, o emisiune distribuită pe YouTube reînvie teoria conspiraţiei potrivit căreia Adolf Hitler nu s-a sinucis în 1945, ci a mai trăit 20 de ani în Agentina, înconjurat de un grup de nazişti fideli.
Hong Kongul a aparținut Imperiul Qin, apoi a fost colonie britanică până spre sfârșitul secolului 20, când s-a reîntors la China, trecând de la democrație la autoritarism. În rubrica „Istoria și istoriile sale”, Gabriela Avram ne spune totul despre „Hong Kong – o țară, două sisteme”.
Zaiafet și Geminschi au aflat că soldații ucraineni sunt atrași în armată cu filme deocheate, rușii se deghizează în Ministerul Afacerilor Interne pe TikTok, iar Republica Moldova construiește baze militare fictive. Ne întâlnim şi cu „Spărgătorii de fake news”, Horia Sârghi și Mihai Geamănu, vineri, de la ora 18.45, la TVR 1. La “Breaking Fake News”.
Trăim vremuri în care informaţiile se răspândesc mai rapid ca niciodată, iar goana după senzaţional determină propagarea unor ştiri mai mult decât absurde. Ce e adevărat şi ce e fals? Cum cernem informaţiile, astfel încât să nu ne lăsăm înşelaţi? Întrebări pe care ni le punem în fiecare zi primesc răspunsuri pertinente la „Breaking Fake News”, vineri, de la ora 18.45, la TVR 1.
foto: capturi emisie Breaking Fake News