Istoria ne lasă semne peste tot, important este să le vedem și să le înțelegem. Plecăm în căutarea lor, ca într-o vânătoare a comorilor, prin Palatul Cotroceni - un loc fermecător cu o tradiție de peste patru sute de ani.
”Știți ce înseamnă ”Cotroceni”? Cuvântul ”a cotroci” în limba română veche înseamnă a ascunde. Pentru că erau păduri și un deal destul de greu accesibil, obișnuiau să se ascundă aici haiduci.”
Așa începe povestea Palatului Cotroceni spusă de Adriana Irimescu, gazda noastră în această ”Cursă prin istorie”. Alături de un grup de elevi ai Liceului German IDEES, participăm la o căutare de comori prin Palatul Cotroceni și la un atelier de restaurare, călăuziți de Ștefania Doloiu. Adunăm indiciu după indiciu, descifrăm o hartă, citim o scrisoare secretă din partea regelui, facem un puzzle, dar adunăm și date istorice importante ce ne pot ajuta să trecem cu bine probele din acest joc.
Descoperim informații despre lunga istorie a acestui ansamblu, dar mai ales despre edificarea palatului princiar (1893 - 1895), ce urma să devină reședința prinţului moştenitor Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen și a soției sale, Regina Maria. Este important de știut că aici urma să fie semnat în 1918 faimosul tratat cunoscut sub numele de Pacea de la București.
După Unire, Palatul a cunoscut modificări realizate de arh. Grigore Cerchez și Regina Maria a dat o nota artistică acestui loc, punându-și amprenta inconfundabilă asupra decorului. Chiar dacă întregul ansamblu a suferit modificări în timp, el a continuat să își păstreze funcția religioasă și cea de reședință domnească.
Din datele oferite de Muzeul Național Cotroceni aflăm că aici ”a fost singura reşedinţă din întreg teritoriul românesc care a cunoscut folosinţa cea mai îndelungată, de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi până în prezent.
Foto: youtube TVR