O poveste neobișnuită despre viață și moarte! Lupta unui bărbat cu sistemul care insistă să-l declare mort, deși el se află în fața ghișeului, surprinsă în documentarul „Cum să fiu mort, dacă-s viu?” difuzat în premieră la TVR CULTURAL, vineri, 2 mai, de la ora 22.00.
Cum e să te trezești într-o zi și să afli că, pentru stat, nu mai exiști? Constantin Reliu trăiește această realitate de coşmar: deși în viață, devine un „mort viu”, șters din evidențe și lipsit de orice drepturi. Cu o cameră atentă la detalii, regizoarea Ilinca Călugăreanu documentează bătălia unui om împotriva unui sistem kafkian, incapabil să-și recunoască propriile greșeli.
„Cum să fiu mort, dacă-s viu?”, producție România-Regatul Unit 2023, spune o poveste absurdă și emoționantă, în care birocrația devine o forță greu de învins. Constantin Reliu, întors în țară după 25 de ani de muncă în Turcia, află că în România a fost declarat decedat. Fără acte, fără pensie, fără identitate, el luptă să demonstreze că este viu. Iar regizoarea, de la un simplu observator, devine martora directă a unui coșmar trăit pe viu, din care nu pare să existe cale de ieșire. Povestea din spatele poveştii este mult mai întunecată şi mai tristă decât şi-ar fi putut imagina Ilinca Călugăreanu.
Premiat pentru Cel mai bun documentar la Cinequest San Jose Film Festival și nominalizat la Premiile Gopo 2024, filmul aduce în fața publicului nu doar o dramă personală, ci și radiografia unei administrații depășite de realitatea milioanelor de români plecați la muncă în străinătate.
Ilinca Călugăreanu este o cineastă româncă, specializată în arta regiei și a montajului. Cu studii de antropologie și o sensibilitate aparte pentru poveștile neobișnuite, regizoarea reușește să creeze un portret emoționant al unui om mic prins în hățișurile unei birocrații oarbe.
„Cum să fiu mort, dacă-s viu?”, un film despre o eroare administrativă, dar mai ales un strigăt despre dreptul de a exista, vineri, 2 mai, de la ora 22.00, la TVR CULTURAL