loader
Foto

Concursul „Enescu”: TVR Cultural difuzează, în direct, finala la pian

TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească duminică, 22 septembrie, de la ora 18.00, finala Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu”. Cei trei finaliști - Tatiana Dorokhova, Roman Lopatynskyi si Evgeny Konnov - vor urca pe scena Ateneului Român, acompaniați de Orchestra Filarmonicii „George Enescu” și dirijorul Christian Reif, pentru a interpreta opere de Ceaikovski și Johannes Brahms.

 

(w500)

În pauzele din timpul concursului, telespectatorii TVR Cultural îi vor putea urmări pe realizatorii TVR Cultural Marius Constantinescu, în dialog cu pianista Alexandra Silocea, și Valentina Băințan, în dialog cu reprezentantele inițiativei „Women in Music”.

Tatiana Dorokhova (Rusia), Roman Lopatynskyi (Ucraina) si Evgeny Konnov (Rusia) sunt cei trei muzicieni care vor urca pe scena Ateneului Român duminică, în cadrul finalei Secțiunii „Pian”.

Evgeny Konnov va interpreta în finală „Concertul nr. 1 în Si Bemol Minor pentru pian și orchestră op. 23”, de Piotr Ilici Ceaikovski, Roman Lopatynskyi va cânta „Concertul nr. 2 în Si Bemol Major pentru pian și orchestră op. 83”, de Johannes Brahms, iar Tatiana Dorokhova a optat pentru „Concertul nr. 1 în Re Minor pentru pian și orchestră op. 15”, de Johannes Brahms. Cei trei concurenți vor fi acompaniați  de către Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, la pupitrul căreia se va afla dirijorul Christian Reif.

Din juriu fac parte pianiștii Lilya Zilberstein (președinta juriului), Luiza Borac, Dana Borșan, Sina Kloke, Vovka Ashkenazy, Andrei Pisarev, Simon Trpčeski, Alexander Shtarkman și managerul Martin Campbell-White.

Finaliștii vor primi trei premii în bani, valoarea totală a acestora fiind de 30.000 euro: premiul I - 15.000 euro, premiul II - 10.000 euro, premiul III - 5.000 euro.

Citiți și: Concursul „Enescu”: Cine sunt cei trei finaliști ai Secțiunii „Pian”. Ei vor concerta duminică, 22 septembrie, la Ateneul Român

(w882) Concursul

În cadrul finalei, vor fi oferite și Premiul „Radu Lupu”, pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de George Enescu – 3.000 de euro, Premiul „Constanța Erbiceanu” – 2.000 de euro, Premiul pentru cea mai bună interpretare a lucrării impuse „Bulz pentru pian”, de Diana Rotaru – 2.000 de euro, dar și Premiul Publicului – 1.000 de euro.

Procesul de votare pentru premiul oferit de public se va deschide o dată cu debutul etapei finale și va fi anunțat de prezentatorul evenimentului, prin mențiunea „Start vot”. Procesul de votare va rămâne deschis pe toată durata etapei finale și se va închide în momentul în care prezentatorul evenimentului va anunța „Stop vot”, dar nu mai târziu de finalizarea deliberării celorlaltor premii din concurs, de către comisia de jurizare. Publicul din orice colț al lumii își poate vota preferatul aici.

De asemenea, în cadrul Concursului „George Enescu”, casa de discuri Electrecord oferă câștigătorilor premiilor întâi de la secțiunile „Violoncel”, „Vioară” și „Pian” oportunitatea de a înregistra lucrări de George Enescu, cu posibilitatea de a fi transpuse pe un album dublu dedicat.

Foto main: Evgeny Konnov, Roman Lopatynskyi și Tatiana Dorokhova / Concursul Internațional „George Enescu”

 
Concursul „Enescu”: TVR Cultural difuzează, în direct, finala la pian

TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească duminică, 22 septembrie, de la ora 18.00, finala Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului ...

Sirma Granzulea, vocea de aur a aromânilor

Sirma Granzulea, vocea de aur a aromânilor

publicat: Duminică, 22 Septembrie 2024

Cu ocazia aniversării sale, aducem un omagiu uneia dintre cele mai apreciate voci ale cântecului aromân, recunoscută pentru contribuția sa la ...

Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Cel mai dureros e când oamenii te trag de mână și spun „Haideți să vă arătăm.... că nu mai avem nimic!”

O rupere de nori fără precedent aducea, în noaptea dintre 13 și 14 septembrie, urgia în satele din județele Galați și Vaslui. După ce au căzut ...