loader
Foto

Concursul „Enescu”: Cine sunt cei trei finaliști ai Secțiunii „Pian”. Ei vor concerta duminică, 22 septembrie, la Ateneul Român

Cei trei finaliști ai Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu” sunt rușii Evgeny Konnov și Tatiana Dorokhova și ucraineanul Roman Lopatynskyi. Cei trei vor concerta în finala secțiunii, care va avea loc la Ateneul Român duminică, 22 septembrie, de la ora 18.00.

 

(w500)

„Acești muzicieni talentați s-au remarcat prin măiestria lor artistică, tehnica impecabilă și înțelegerea profundă a muzicii, iar acum sunt pregătiți să interpreteze unele dintre cele mai provocatoare lucrări din repertoriul pianistic”, a anunțat, vineri seară, juriul Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului „Enescu”.

În finala competiției, cei trei finaliști vor interpreta concerte de Brahms și Ceaikovski, acompaniați de Orchestra Filarmonică „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Christian Reiff.

Cine sunt cei trei finaliști ai Secțiunii „Pian”

Evgeny Konnov (Rusia, 32 de ani) va interpreta, în finala de duminică,  „Concertul nr. 1 pentru pian în Re Minor, Op. 15”, de Johannes Brahms. Acest concert iconic, cunoscut pentru intensitatea sa dramatică și măreția simfonică, este o lucrare monumentală care cere atât măiestrie tehnică, cât și profunzime emoțională, precizează reprezentanții Concursului „Enescu”.

Evgeny Konnov s-a născut în Chirchiq (Uzbekistan) în 1992. A studiat cu profesorii Georg Fridrich Schenk, Evgenia Rubinova, Jan Jiracek von Arnim, Albert Mamriev și Christoph Hammer.

Este laureat al mai multor concursuri internaționale, inclusiv premiul I la Concursul Internațional de Muzică „Maria Canals”, ediția 64, premiul I la Concursul Internațional de Pian „Unisa”, ediția a XIV-a, și premiul I la Concursul Internațional de Pian „Ettore Pozzoli”, ediția 31.

Evgeny Konnov a concertat în săli importante, precum Konzerthaus și Musikverein din Viena, Gasteig din München, Auditoriumul Național de Muzică, Palatul de Muzică din Catalonia, Barcelona, Auditoriumul din Tenerife Adán Martín, Casa de Muzică din Porto, Sala Cortot din Paris.

A cântat cu Orchestra Simfonică din Madrid, Orchestra Simfonică din Tenerife, Orchestra Filarmonicii Johannesburg, Orchestra Filarmonicii Mihail Jora din Bacău, Orchestra Națională Jove din Catalonia, Orchestra Simfonică din Sanremo, Orchestra Filarmonicii din Portugalia.

(w882) Evgeny Kon

Foto: Petrică și Cristina Tănase / Concursul Internațional „George Enescu”

Roman Lopatynskyi (Ucraina, 31 de ani) va aborda „Concertul nr. 2 pentru pian în Si Bemol Major, Op. 83”, de Johannes Brahms, o altă capodoperă solicitantă a compozitorului german. Spre deosebire de predecesorul său, acest concert este impregnat de căldură lirică și eleganță virtuoasă.

Roman Lopatynskyi s-a născut în 1993 la Kiev. Ca laureat a peste 20 de competiții internaționale de pian, precum Concursul Internațional de Pian „Hamamatsu”, Concursul Internațional de Pian „Ferruccio Busoni” din Bolzano, Concursul Internațional pentru Tineri Pianiști în Memoria lui Vladimir Horowitz din Kiev, Concursul Internațional „Arthur Rubinstein” Piano Master, este unul dintre cei mai proeminenți și aspiranți tineri pianiști din Ucraina. Roman Lopatynskyi este membru al Academiei Festivalului Heidelberg din 2017.

Este invitat frecvent să cânte în săli de concerte și la festivaluri internaționale renumite, precum Ginza Tokyo Hall, Steinway Hall din New York, Festivalul Internațional de Pian Mariinsky din Sankt Petersburg, Festivalul Next Generation Classic din Bad Ragaz, Festivalul de Muzică Heidelberger Frühling și a colaborat cu succes cu Orchestra Simfonică Națională și Filarmonica Națională din Ucraina, Orchestra Simfonică din Tokyo, Orchestra Filarmonicii Radiodifuziunii Germane Saarbrücken Kaiserslautern, Orchestra dell’Arena din Verona și Filarmonica Teatrului din Bologna. De asemenea, a debutat la Musikverein și la Konzerthaus din Viena.

(w882) Roman Lopa

Foto: Petrică și Cristina Tănase / Concursul Internațional „George Enescu”

Tatiana Dorokhova (Rusia, 33 de ani) va interpreta „Concertul nr. 1 pentru pian în Si Bemol Minor, Op. 23” de Piotr Ilici Ceaikovski. Una dintre cele mai îndrăgite și recunoscute lucrări din repertoriul pianistic clasic, concertul lui Ceaikovski este celebru pentru melodiile sale ample, energia sa furtunoasă și profunzimea emoțională, arată reprezentanții Concursului „Enescu”.

Tatiana Dorokhova s-a născut în 1991 în Volgograd, într-o familie de muzicieni. A început să cânte la pian la vârsta de șase ani și a absolvit în 2006 Școala de Muzică pentru Copii nr. 14 din Volgograd (la clasa profesoarei Anna Cherfas), Școala Centrală de Muzică a Conservatorului de Stat Ceaikovski din Moscova în 2009 și în 2016 (la clasa profesorului Alexander Mndoyants).

De asemenea, a luat parte la cursuri de măiestrie cu muzicieni remarcabili precum Dmitry Bashkirov, Paul Badura-Skoda, Dina Yoffe, Leon Fleisher, Richard Goode și alții.

Tatiana Dorokhova este laureată a numeroase concursuri internaționale și a luat parte la înregistrarea seriei de CD-uri „Antologia muzicii pentru pian a compozitorilor sovietici și ruși”, lansată de casa de discuri Melodiya.

(w882) Tatiana Do

Foto: Petrică și Cristina Tănase / Concursul Internațional „George Enescu”

Foto main: Evgeny Konnov, Roman Lopatynskyi și Tatiana Dorokhova / Concursul Internațional „George Enescu”

 
Concursul „Enescu”: Cine sunt cei trei finaliști ai Secțiunii „Pian”. Ei vor concerta duminică, 22 septembrie, la Ateneul Român

Cei trei finaliști ai Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu” sunt rușii Evgeny Konnov și Tatiana Dorokhova și ...

Liana Stanciu: „Românii sunt campioni mondiali, intergalactici și interplanetari la colinde!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

„M-am născut, probabil, în dorinţa mea de a fi actor”

Regizor, scenarist, preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România, actor, tată – Laurenţiu Damian este, cu toate faţetele personalităţii sale, ...