loader
Foto

Complexul Muzeal Măldărești | VIDEO

RECOMANDARI

Pe meleaguri vrâncene, în apropiere de Horezu se află Complexul Muzeal Măldărești. Cele trei construcții istorice pe care le regăsim aici sunt reprezentative pentru arhitectura românească; componentele specifice fortificațiilor se alătură elementelor tradiționale. Tipice construcțiilor de tip ”culă” sunt parterul înalt și masiv, o scară interioară de acces spre etaje și retragerile succesive ale zidului în înălțime.

 

Cula (construcție de tip turn de apărare) Greceanu este considerată cea mai veche dintre cele 3 clădiri ale ansamblului și cea mai veche din țară, potrivit specialiștilor ea provenind din secolul al XVI-lea. Recunoaștem stilul brâncovenesc în ferestrele pivniței lucrate în piatră traforată, cele două cerdace cu arcade și bolțile din încăperea de la etajul I. Faptul că pivnița și etajul nu comunică este un indiciu care i-a condus pe cercetători la concluzia că este una dintre cele mai vechi construcții de acest tip din țară. În caz de pericol, restul clădirii rămânea izolat și deci, protejat. Cula, complet restaurată, este deschisă publicului.

(w882)

Cula I.G.Duca a fost ridicată în 1812 de Gheorghiță Măldărescu. Una dintre camerele acestei clădiri a fost deseori folosită ca decor pentru producții românești cunoscute, cum sunt: „Neinfricații”, „Drumul Oaselor”, „Iancu Jianu – Haiducul”. Izvoarele istorice confirmă faptul că, în 1910, I.G Duca a aflat despre aceste clădiri nelocuite și, fascinat de locurile frumoase din această zonă, decide să cumpere cula ce azi îi poartă numele și să își construiască în apropiere o căsuță vacanță.

(w882)

Dorind să păstreze atmosfera autentică și să dea o notă tradițională interiorului culei, el a căutat să o decoreze cu obiectele pe care le-a considerat potrivite: ”farfurii lucrate de țărani, icoane vechi adunate de pe la bătranii satelor, prosoape, cruci, sfeșnice cumpărate de prin bâlciuri îndepărtate; pe jos și pe scaune sunt întinse într-o neregulă plăcuta tot felul de scoarțe, laicere și covoare vechi.”* Din păcate, o mare parte din aceste obiecte nu mai există astăzi. Construcția este impunătoare, iar zidurile sunt masive. La 1827 i s-au adăugat stucaturile ce dau farmec întregii clădiri.

(w882)

Casa Memorială I.G Duca a fost construită de cunoscutul om politic pentru a se retrage aici vara. Casa, un model de bun gust și simplitate, a fost proiectată de arhitectul Alexandru Ștefănescu, în stilul caselor țărănești. O ediție ”Memoria locului”, în care puteți descoperi aceste trei clădiri valoroase și istoria ce le animă, s-a difuzat pe TVR3:

 
”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Televiziunea Română, premii la Gala Radar de Media

Televiziunea Română, premii la Gala Radar de Media

publicat: Vineri, 22 Noiembrie 2024

În fiecare an, Gala Premiilor Radar de Media celebrează profesioniştii din media prin intermediul voturilor cititorilor publicaţiei. Printre ...

Istorii de bun gust: Marile familii

Istorii de bun gust: Marile familii

publicat: Vineri, 22 Noiembrie 2024

În ultimele sute de ani, câteva familii au condus România. Au fost elita aristocratică a țării. Strămoșii lor bogați, culți, rafinați, școliți ...