loader
Foto

Galerie foto

Lumea aparține celor curajoși

Echipa "Cap Compas" v-a invitat să călătoriți într-o zonă specială a Bulgariei. De la complexul monastic din Ivanovo, la Mănăstirea Dryanovo, închinată Sfântului Arhanghel Mihail, la Veliko Tarnovo și labirintul de peșteri Bacho Kiro - au fost nenumărate locuri noi de explorat.

 

Bulgaria este o țară care ascunde numeroase frumuseți neștiute și împărtășește o istorie pe alocuri comună cu a noastră.

(w882)

Foto: Shutterstock / Mănăstire rupestră - Sfântul Dimitrie Basarabovo

În zona pe care am ales să o vizităm în acest episod sunt rămășițe din vechile culturi atât din perioada neolitică, cât și din epoca bronzului, precum și din timpurile antice, când aceste zone erau locuite de traci.

În apropierea satului Ivanovo, natura s-a întrecut pe sine în a crea un tablou perfect pe malurile stâncoase ale râului Lom.

La Veliko Tărnovo am descoperit biserica unde au fost aduse moaștele Sfintei Filofteia. Ne-am continuat drumul spre un alt loc al isihasmului bulgăresc și am ajuns la Mănăstirea Sfântului Arhanghel Mihail, aflată la 30 de km de orașul Veliko Tărnovo și la 5 km de micul oraș Dryanovo.

(w882)

Foto: Shutterstock/ Biserica Dryanovo - Sf Arhanghel Mihail, sec.XII

Timpul nu se poate rupe de realitatea pe care oamenii o construiesc între hotarele sale, nu poate decât să despartă vremurile unele de altele pe spirala istoriei și nici nu poate fi singur în sine însuși ca realitate fizică sau imaterială.

Duminică, 15 septembrie, de la ora 12:30, TVR 2 a redifuzat această ediție de colecție a emisiunii ”Cap Compas.”

Producător Elena Dinu

*Emisiunea s-a difuzat în premieră pe 30 octombrie 2021.

Tag-uri: Cap compas, Dryanovo
 
„NĂSCUŢI ÎN LIBERTATE”, o competiție-dezbatere despre drepturi și obligații în democrație, la TVR 2

La 35 de ani de la Revoluția Română, momentul care a înlocuit totalitarismul cu libertatea și a spulberat aproape patru decenii de dictatură ...

Cele mai savuroase filme cu Mâncarea în rolul principal (II)

Festinul nostru cinematografic, inspirat de bucătării, podgorii, petreceri și arome, include filme americane și franțuzești, dar rețetele și ...

„Intrare liberă” la dezbaterile Astra Film Fest. Mirela Nagâţ şi invitaţii ei discută despre era feudalismului digital şi despre rolul femeii în societate

Două dezbateri desfăşurate la Sibiu, în cadrul Astra Film Fest, se văd la TVR Cultural miercuri şi joi, 23 şi 24 octombrie. Mirela Nagâţ, ...