loader
Foto

Când știu că sunt dependent de zahăr?

RECOMANDARI

“Ți-e foame? Nu, dar aș mânca ceva dulce!” Vă sună cunoscut acest dialog? Nu doar că poftești la fiecare prăjitură cu care te întâlnești vizual, dar simți că nu poate să treacă nicio zi fără să mănânci ceva dulce? Ori visezi cu ochii deschiși la o rețetă sau îți faci mereu drum pe la cofetăria preferată?

 

Poate că nu îți dai seama, dar pofta de dulce este o problemă, dependența de zahăr fiind, ca orice altă dependență, o relație nesănătoasă care ar trebui „reparată”. Însă pentru mulți dintre noi nu este ușor să ne desprindem de acest obicei nesănătos. Pentru că satisfacerea poftei de dulce ne oferă, pe moment, o stare de bine.

Zaharurile provenite din fructe și legume ne asigură sursa de carbohidrați și necesarul energetic pentru o funcționare optimă a corpului. În schimb, zahărul alimentar rafinat poate cauza inflamații, organismul devenind incapabil să mai lupte împotriva infecțiilor.

”În fructe și legume avem vitamine, minerale, fibre, antioxidanți, iar în produsele ultra-procesate, în care zahărul este adăugat, nu avem acești nutrienți. Aici este, de fapt, capcana, pentru că tu mănânci ceva dulce, corpul crede că s-a hrănit, dar nu primește nutrienții esențiali și apoi vine iar pofta de mâncare.” (Cristian Mărgărit, nutriționist)

Cătălina Hetel, psihoterapeut, Gelu Duminică, sociolog, Cristian Mărgărit, nutriționist, Giulia Nahmany, artista care a înlocuit zahărul în momentul în care a devenit mamă, Georgeta Constantin, telespectatoarea care nu rezistă nicio zi fără ciocolată și Liana Stanciu, gazda emisiunii, discută în această ediție ”Puternici împreună” despre dependența de zahăr. O puteți revedea la TVR 2 luni, 10 februarie, de la ora 20.

***

Prezentator  Liana Stanciu

Producător Liana Daman

ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)

Foto: Puxabay/Candies/Congerdesign

 
Epoca Brâncovenească: Între transformare, mit și martiriu | VIDEO

Domnia lui Constantin Brâncoveanu, desfășurată între 1688 și 1714, reprezintă un moment crucial în istoria românilor, marcând o epocă distinctă, ...

Învierea Domnului, biruința morții și sărbătoarea vieții

Întreaga învățătură a Bisericii se întemeiază pe Învierea lui Hristos. Învierea este cea mai mare sărbătoare a creștinătății. Să ne bucurăm și ...

Inactivitate versus activitate fizică

Inactivitate versus activitate fizică

publicat: Sâmbătă, 19 Aprilie 2025

Nu de mult, în societatea și presa românească s-a iscat o polemică despre achiziția unei mașini luxoase de către un campion român. S-au generat ...