loader
Foto

Galerie foto

„Deceniul ascuns: mărturii din România anilor '80”, în premieră la TVR Cultural

RECOMANDARI

Din 19 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 17:00, seria documentară „Deceniul ascuns” ne propune o analiză a României anilor '80, cu ajutorul interviurilor care explorează viața cotidiană din perioada comunistă.

 

Produs de TVR Cultural, serialul documentar „Deceniul ascuns” este bază a unei teze de doctorat, o cercetare antropologică desfășurată de-a lungul a 16 ani, în peste 60 de interviuri care își propune să sondeze România anilor '80 ca realitate plurală. Difuzat din 19 octombrie sâmbăta, de la ora 17:00, la TVR Cultural, seria documentară aduce pe micul ecran de la figuri publice la oameni obișnuiți, de la artiști la medici, oameni politici sau muncitori, o multitudine de mărturii filmate, la rândul lor devenite istorie, care conturează o imagine complexă, epurată de ură și părtinire, a trecutulului care nu mai este recent. Astfel, sunt evocate și analizate aspecte ale vieții cotidiene, societății și culturii românești din ultimii ani ai comunismului ceaușist. Folosind o colecție extinsă de interviuri care explorează viața cotidiană din perioada comunistă, Alexandru Stănescu și-a început proiectul doctoral în 2020, concentrându-se pe imaginile anilor 1980 în România.

Produs de TVR Cultural, serialul documentar „Deceniul ascuns: mărturii din România anilor '80”, regizat de Alexandru Stănescu, producător Ruxandra Țuchel, prezintă materiale inedite din Arhiva TVR și din arhivele personale ale celor intervievați.

(w882) tvr

Cineast și critic de film, născut în București în 1982, Alexandru Stănescu a absolvit UNATC în 2005 (diploma de licență în Montaj de Film), urmată de un master în Teoria Imaginii în 2009 (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, CESI, Universitatea din București).

Alexandru Stănescu a produs și regizat diverse scurtmetraje de animație și documentare, inclusiv „Generația Desenelor Animate”, „Bucureștiul trăiește!” în 2008, „Zâmbetul arhaic” (2009), „No News” (2010), „Despre noi, la 100” (2018). De asemenea, a lucrat ca editor și designer grafic pentru mai multe posturi de televiziune din București. Ca parte a unui studiu de antropologie vizuală, Stănescu a realizat interviuri introduse într-un documentar despre istoria etnică a bunicilor săi, rezultând filmul „Întoarcerea acasă” (2010, filmat în România și Macedonia de Nord). Printre filmele sale recente se numără documentarul de lungmetraj „89: oglinzi și fum” din 2020, coprodus de Televiziunea Română, care a câștigat premiul pentru Cel Mai Bun Film la Râșnov (FFIR 2021). Eseist, critic de film și cercetător al memoriei, Alexandru Stănescu a contribuit cu articole în volume colective, reviste academice, precum și pe platforme precum liternet.ro, Ziarul Lumina, Evenimentul istoric, reviste de cinema.

 
Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

Biografii necesare: Arhiva memoriei

Biografii necesare: Arhiva memoriei

publicat: Marţi, 19 Noiembrie 2024

Emilia Persu este pictor şi grafician, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, a Fundaţiei HAR din Bucureşti şi a Asociaţiei ...

Cariere de succes: Cătălina Bălan și pasiunea pentru politologie, publicistică și poezie (II)

Cătălina Bălan s-a născut în Republica Moldova și locuiește la București de peste douăzeci de ani. A urmat cursurile Facultății de Științe ...