loader
Foto

Biserica fortificată din Cristian

O nouă ocazie de a intra în spaţiul magic al cetăţilor săsești și al bisericilor fortificate din Transilvania ni se oferă la ”Cursa prin istorie”. De data aceasta vizităm ansamblul de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Cristian.  

 

„Ne-am întors într-una dintre bisericile fortificate din Țara Bârsei, pe malul râului Ghimbășel, unde legenda spune că un tânăr nobil și-a părăsit familia bogată, s-a căsătorit cu iubita lui și a înființat o moară în jurul căreia a fost creată o comunitate puternică.”

Acesta este locul în care Adriana Irimescu, alături de o echipă de elevi de la Colegiul Național „dr. Ioan Meșotă” din Brașov, însoțiți de profesoara lor de limba germană, Beatrice Greif, caută o comoară ascunsă.

(w882)

Cinci eleve au gândit probele de joc, iar colegii lor le testează, caută răspunsuri la întrebări-capcană în biserica fortificată și pe străzi, se întâlnesc cu localnici, printre care părintele Uwe Seidner, parohul comunității evanghelice din Cristian și domnul primar Gicu Cojocaru. Ca probe practice, află cum se pregătesc celebrii Baumstrizel - varianta original săsească a cozonacului secuiesc, Kurtos Kalacs, - și, nu în cele din urmă, învață un dans săsesc, ghidați de Christine Vlădărean și Trupa de dansuri săsești din Codlea.

(w882)

 

(w882)

Biserica fortificată din Cristian este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Cristian, comuna Cristian. Cristian (în germană Neustadt im Burzenland, în maghiară Keresztényfalva) este o comună în județul Brașov, formată numai din satul de reședință. Satul a fost fondat în secolul al XIII-lea, când Ordinul Cavalerilor Teutoni a construit mai multe cetăți în regiune și a recrutat coloniști sași.

(w882)

Părintele Uwe Seidner, parohul comunității evanghelice din Cristian

Biserica din Cristian, cu zidul său dublu de apărare și cu cele opt turnuri defensive bine conservate, este un exemplu impresionant de arhitectură militară medievală. Basilica gotică fusese construită între anii 1250–1270. Din secolul al XIII-lea și până în zilele noastre, construcția a suferit numeroase modificări datorate mai ales cutremurelor care i-au afectat structura de rezistență. Actuala biserică sală clasicizată a fost construită între anii 1839-1841, pe ruinele vechii construcții din secolul XIII.

Revedeți această ”Cursă prin istorie” miercuri, 2 octombrie, de la ora 20:00, la TVR 2.

 
Campania TVR continuă: un nou camion a plecat către sinistrați

TVR mulțumește tuturor oamenilor care i s-au alăturat în campanie și anunță plecarea către Galați a unui alt camion încărcat cu ajutoare.  

David Popovici îşi donează echipamentul de premiere de la JO 2024

David Popovici, dublu campion mondial şi campion olimpic la înot, donează Fundaţiei Hope and Homes for Children echipamentul purtat pe podium la ...

Ştefan Onică: „Sunt născut de Crăciun şi, pentru mine, aceasta a fost dintotdeauna o perioadă aparte a anului”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...