loader
Foto

Basti Ţopescu: „Sunt nişte tradiţii simple, pe care tot timpul le ţinem în familie!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.

 

Fac parte de secole din viaţa satului. Desprinse din vremuri de mult apuse, unele dintre tradiţiile populare româneşti trăiesc şi azi. Mulţi dintre români le-au uitat, dar sunt, poate, la fel de mulţi cei care le iubesc şi doresc să nu le lase să dispară.

În ciuda tăvălugului nivelator al civilizaţiei contemporane, tradiţia rezistă. Evenimente ale vieţii, munca şi căsătoria, credinţe religioase, creştine sau precreştine, dau sens acestor obiceiuri populare româneşti, care continuă să fie parte integrantă a culturii noastre. Tradiţiile româneşti transmit un mesaj liniştitor de continuitate şi stabilitate şi încântă străinii prin autenticitatea lor.

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.

Basti Ţopescu e reprezentatul generaţiilor cool, cum, de altfel, este şi percepută emisiunea lui de la TVR 1. La „Vis sau realitate”, Sebastian Felix Ţopescu ne dezvăluie dorinţele secrete ale vedetelor şi le ajută să şi le îndeplinească. În interviul de mai jos, ne vorbeşte cu sinceritate despre tradiţiile din familia sa, precum şi despre un obicei iesit din comun din sudul ţării.

Ce tradiție crezi că e tipic românească?

Tradiţia cea mai ieşită din comun pe care eu o ştiu şi care pe mine mă amuză teribil se numeşte pomana în viu. Este o tradiţie din sudul ţării, care e un fel de repetiţie a înmormântării şi tu poţi să fii prezent să-ţi critici familia... dacă fac bine sau nu. Adică: voiam asta aici, voiam genul asta de prosop sau de mileu... Mi se pare foarte ieşită din comun să ai o repetiţie a înmormântării, iar pomană în viu mi se pare un nume frumos

Ce tradiţii dăinuie în familie?

Cred că tradiţiile tipice dăinuie în familia noastră: eu am crescut într-o familie cu două religii principale – religia ortodoxă, din partea tatălui şi religia evanghelică, eu fiind botezat evanghelic. Prin urmare, avem toate tradiţiile obişnuite – de Crăciun, de Paşte, dar, în principiu, noi ne-am creat tradiţiile noastre, ale familiei. De ex: să mergem la teatru şi apoi să mergem să mâncăm şi să vorbim despre respectivul spectacol, să mergem la muzee şi după, să mergem să mâncăm îngheţată... adică sunt nişte tradiţii simple şi drăguţe, pe care tot timpul le ţinem în familie.

Cu ce tradiții te identifici?

Nu ştiu dacă mă identific neapărat cu vreo tradiţie românească, dar o tradiţie românească pe care eu o iubesc este cea a colindului. Mi-aş dori ca tradiţia aceasta a colindatului să rămână vie, chiar dacă eu nu pot să particip, fiind afon... Dar mai mult decât cântatul sau gestul în sine, mi se pare foarte important să ne concentrăm pe aspecte precum a dărui, a oferi, a aduce bucurie, să te conectezi cu oamenii, să te bucuri de semenii tăi, fie că-i cunoşti sau nu-i cunoşti. E foarte important să păstrăm vii măcar câteva tradiţii.

(w500)

Basti Ţopescu

Face parte dintr-o generație de comunicatori ṣi creativi care definesc noua abordare – reală ṣi virtuală – a modei, ca universală formă de exprimare. Cu toate că părinții săi sunt nume cu rezonanță în televiziune și presă, Basti și-a dorit un drum al lui, așa că și-a început cariera în Italia, unde a studiat moda la Institutul European de Design de la Milano, afirmându-se ca stilist, editor de modă, curator și regizor de videoclipuri de modă, scurtmetraje, unele dintre ele premiate în diverse ocazii.

În prezent, Basti Ţopescu este moderatorul formatului pe care l-a propus Televiziunii Române, „Vis sau realitate”, o producție care încurajează oamenii să viseze şi să-şi urmărească visurile până la capăt. Emisiunea reuşeste să inspire publicul, să-i ofere un mijloc de evadare, prin divertisment de cea mai bună calitate. Vinerea, de la ora 22.30, la TVR 1, Sebastian Felix Ţopescu ne dezvăluie dorinţele secrete ale vedetelor şi le ajută să şi le îndeplinească.

 

 
Românii și cărțile. Bărbații citesc mai degrabă în scop profesional; femeile, mai mult de plăcere

În prezent, bărbații citesc mai mult în scop profesional, în timp ce femeile folosesc lectura mai degrabă ca mijloc de relaxare, arată datele din ...

„Perfect Nadia” - Definiţia perfecţiunii în gimnastică

Nadia Comăneci a schimbat pentru totdeauna gimnastica mondială pe 18 iulie 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, primind prima notă de zece ...

Peste jumătate dintre elevii unei clase de gimnaziu din Bucureşti participă la „Care pe care”! Un nou sezon al emisiunii dedicate exclusiv limbii române, din 5 octombrie, la TVR 1

Al patrulea sezon „Care pe care” începe la TVR 1 în primul weekend de octombrie. Ruxandra Gheorghe-Negrea ne promite întâlniri cu concurenţi ...