RECOMANDARI
Ce se întâmplă în situaţia în care drepturile angajaţilor nu sunt respectate? Care sunt obligaţiile angajatorului atunci când vorbim de reţineri salariale? Când se pot face şi în baza cărui temei legal? Ce se întâmplă atunci când se ajunge la un conflict de muncă? Care este procedura şi ce probe pot fi administrate în rezolvarea conflictului? Detalii, în ediţia de marţi, 19 noiembrie, a emisiunii ,,Oamenii şi legea”.
De la ora 13:00, invitata Mihaelei OLARU este Isabela Delia POPA, avocat.
Angajatorul are dreptul să reţină din salariu numai sumele corespunzătoare impozitelor fiscale şi asigurărilor sociale, precum: impozitele datorate bugetului de stat, aferente venitului realizat din salarii; contribuţiile (CAS şi CASS) datorate bugetului de stat ca urmare a salariului încasat; garanţiile materiale în cazul gestionarilor – numai dacă este cazul; cotizaţia pe care salariatul o are faţă de sindicat, în limita a 1% din venitul brut – numai dacă este cazul. Orice altă reţinere de natură salarială se poate realiza numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive.
Dacă angajatorul constată că salariatul a cauzat o pagubă din vina sa, legată de munca prestată, poate solicita recuperarea contravalorii prin intermediul unei note de constatare şi evaluare a pagubei, cu acordul ambelor părţi, într-un termen minim de 30 de zile de la comunicare. Scopul acestei note este de a oferi o bază clară şi documentată pentru recuperarea pagubei, precum şi pentru a asigura transparenţă şi respectarea drepturilor ambelor părţi în procesul de recuperare a pagubei. Cu toate acestea, valoarea recuperată nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numarul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
***
Moderator av. Mihaela OLARU
Echipa redacțională Raluca AMZĂR, Liliana VĂDUVA
Producător Mihaela GRECU
Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR