RECOMANDARI
Invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic Dejun cu un Campion", sâmbătă, 28 decembrie, de la ora 10:00, este Andreea Răsuceanu – scriitoare și critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al PEN Club România şi autoare mai multor volume bazate pe metoda geocriticii dar şi de cărţi pentru copii.
Andreea Răsuceanu a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti (1998–2002), secția română-engleză. Lucrarea sa de doctorat în filologie din 2009, ’’Mahalaua Mântulesei, drumul către modernitate’’ susţinută în cadrul Centrului de Excelență în Studiul Imaginii (Universitatea Bucureşti) a fost publicată ulterior în Colecţia ’’Planeta Bucureşti’’, Editura Vremea, în 2009 într-o versiune readaptată sub titlul ’’Cele două Mântulese’’. Acest volum de debut a fost nominalizat la premiile "României literare", ale Uniunii Scriitorilor din România și la Marile Premii Prometheus, secţiunea Opera Prima. După obţinerea doctoratului, Andreea Răsuceanu s-a bucurat de o şansă care i-a trasat cumva drumul: între 2010 și 2013 a beneficiat de o bursă postdoctorală POSDRU, incluzând un stagiu de șase luni la Universitatea Sorbonne – Paris 3, finalizată cu un nou volum, ’’Bucureștiul lui Mircea Eliade.
Elemente de geografie literară’’ apărută în Colecţia Academica, la Editura Humanitas în 2013. A predat cursuri de presă culturală românească, cultură și civilizație română, limbă și literatură engleză. Publică cronici, interviuri, articole de specialitate în mai multe reviste literare precum: ’’Viaţa Românească’’, ’’România literară’’, ’’Observator cultural’’, Revista 22’’, ’’Bucureştiul cultural’’, ’’Idei în dialog’’, ’’Dilema veche’’, ’’Convorbiri literare’’, ş.a. Este autoarea mai multor traduceri din limba engleză şi prefeţe.
Din 2021, de la ultima noastră întâlnire în grădina de vară de la Librăriile Cărtureşti – Verona, Andreea Răsuceanu se pare că a intrat într-o perioadă fastă a creţiei sale literare. Mai multe titluri i-au apărut între timp şi, revederea noastră de astăzi, chiar înainte de Anul nou a fost prilejuită de apariţia unei cărţi foarte frumoase dedicată copiilor.
"Uimitoarea călătorie a spiridușului Scorțișoară", o ediţie cartonată, minunat ilustrată de Anca Smărăndache, editată la Humanitas Junior în 2024, însoţeşte o poveste cu tâlc despre călătoria iniţiatică şi plină de aventuri prin care o fiinţă mică şi delicată poate cunoaşte lumea. Totul, presărat cu întâmplări care mai de care ce ţin curiozitatea micilor cititori la cote maxime. Cu o reală înţelegere a vârstei copilăriei, Andreea Răsuceanu deapănă naraţiunea printr-o manieră accesibilă şi plină de sensibilitate, prin imagini sugestive ce incită imaginaţia celor mai mici descoperitori ai comorilor din cărţile cu poveşti.
"A fost odată ca niciodată un spiriduş într-atât de mic, încât îşi făcuse casă într-o trăistuţă fermecată. Acolo bea ceai parfumat, mânca banane şi, mai presus de toate, citea poveşti la lumina lumânării. Cărţile îi colorau visele, care îl purtau uneori prin lumi fără seamăn; alteori spiriduşul nostru călătorea de-adevăratelea, prin lumea cea mare şi plină de minunăţii: prin Africa arsă de soare, la albul Pol, pe marea înspumată, legănat de o corabie de piraţi, prin ţara pagodelor frumos împodobite…
Şi ar mai fi călătorit încă mult şi bine, dacă n-ar fi descoperit într-o bună zi ceea ce căuta de multă vreme: prietenia adevărată şi bucuria nemărginită care răsare în sufletele celor asupra cărora singurătatea nu mai are nicio putere.
Povestea spiriduşului Scorţişoară a început într-o seară, când deodată pe fereastra deschisă au intrat vocile gălăgioase ale copiilor care ieşeau de la şcoală. Mi-am imaginat cum ar fi fost dacă printre ei ar fi apărut dintr-odată o fiinţă din altă lume, un spiriduş călător. Oare l-ar fi observat cineva?" (Sursa: ’’Uimitoarea călătorie a spiridușului Scorțișoară’’ de Andreea Răsuceanu).
Terenul literaturii pentru copii este umplut astăzi de o multitudine de titluri ce reinterpretează poveştile clasice sau de alte producţii de gen lipsite de farmecul literaturii de valoare, e adevărat cu ilustraţii ce iau ochii, în prezentări grafice atrăgătoare. Andreea Răsuceanu infirmă regula printr-o creaţie originală, cu o scriitură bogată şi simplă totodată ce ajunge exact acolo unde trebuie: la inima copiilor ce descoperă, prin poveştile primilor ani din viaţă, marea literatură de mai târziu.
Cel puţin acesta este unul dintre motivele pentru care scriitorii cu condei se apleacă cu mărinimie asupra poveştilor sau poeziilor pentru copii. ’’Am vrut să scriu o poveste care să-i facă pe copii să se îndrăgostească de citit. Călătoria spiriduşului Scorţişoară, pe mare şi pe uscat, la Polul Nord şi în îndepărtata Africă, e în acelaşi timp una prin universul cărţilor, o metaforă a lumilor pe care le purtăm în noi, indiferent unde ne-am afla’’ – mărturiseşte invitata noastră din această dimineaţă. (Sursa: Humanitas Junior, 2024).
"Lectura marilor opere clasice este baza pe care se clădeşte personalitatea de cititor. Sunt convinsă că a citi este o necesitate care poate schimba destinul unui om. Poate vindeca, poate fi refugiu şi inspiraţie".
Ca să facem un pas mai departe, fără a deconspira mai mult, Andreea Răsuceanu recunoaşte că după această minunată călătorie prin lumile copilăriei are în proiect un nou roman pe care, desigur că îl aşteptăm nerăbdători. O carte despre criza societăţii contemporane şi despre momentele critice din istoria recentă. Aşadar, un cu totul alt domeniu de discuţie care, suntem siguri, va aduce în prim plan o părere demnă de a fi reţinută.
Nu vrem să vă dezvăluim mai multe pentru că dorim să descoperim împreună, la o ceaşcă de cafea savuroasă, cele mai mai recente noutăţi cu şi despre Andreea Răsuceanu, alături de Daniela Zeca Buzura într-un dialog relaxat şi propice acestei dimineţi de decembrie dinaintea trecerii în noul an.
Şi, pentru că este ultima ediţie a acestui sezon, echipa de la Mic Dejun cu un Campion vă urează "SĂRBĂTORI FERICITE!", un an cu multe realizări.
*** Emisiunea poate fi urmărită la TVR2, sâmbătă, 28 decembrie 2024, de la ora 10:00 (reluare luni, 30 decembrie 2024, ora 13:30); la TVRInternaţional, sâmbătă, 28 decembrie 2024, de la ora 10:00; la TVRCultural, duminică, 29 decembrie 2024, ora 10:00 şi la TVR+.
Un articol de
Ileana Ploscaru Panait