RECOMANDARI
Din nord până în sud, Vietnamul este consonant, cu reverberaţii ce pot fi percepute mai degrabă cu sufletul decât cu simţurile fizice. Locurile se aşează pe hartă pentru a destăinui micile secrete care fac din munţi, din văi, din lunci şi câmpii, dar mai ales din ţărmuri de mare, inimitabile colţuri de paradis lăsate moştenire oamenilor.
Atins în egală măsură de modernism, dar şi de arhaic, oraşul Ninh Binh, cu o populație de 200.000 de locuitori, este punctul zero în îndreptarea spre spaţiile de referinţă din nordul ţării.
O plimbare cu barca de-a lungul râului Ngo Dong este o invitație pentru descoperirea a tot ce are de oferit zona.
Impresionante formaţiuni calcaroase aflate la vedere şi risipite ca niște personaje de basm anticipează o lume a adâncurilor, a templelor şi a siturilor arheologice tot atât de luminoasă ca şi cea din exterior.
Reperele patrimoniale UNESCO se află aproape după fiecare meandru al cursului de apă.
La marginea lacului stau aliniate bărcile gata să-și primească turiştii pentru a descoperi cele 47 de grote și peșteri, 31 canioane şi văi, pagode, temple și situri istorice pentru care cel care doreşte să le vadă pe îndelete trebuie să aloce o zi întreagă.
Cu peste 1.000 de ani în urmă, zona turistică culturală și spirituală a Pagodei Bai Dinh a fost o reședință temporară a monarhilor dinastiei Dinh. În timpul dinastiei Ly, învățătorul național Nguyen Minh Khong a construit un templu pentru meditație și ca loc pentru a oferi remedii vindecătoare, în special pentru vindecarea bolilor regelui Ly Than Tong.
Pagoda Bai Dinh, situată în zona montana din Trang An, a devenit patrimoniu UNESCO prin dubla sa valoare: cea de moștenire culturală și spirituală si cea legată de poziţionarea sa într-un decor unic.
Vreme de secole, puternicii conducători ai nordului tinuturilor vietnameze au făcut din acest loc un oraș fortificat întins pe o suprafață semnificativă, o suma de palate, temple și altare. Nord-vestul orașului este mărginit de râul Hoang Long, ai cărui afluenți trec prin vechea capitală asigurând răcoare şi prospeţime în oraş și servind drept căi navigabile.
Aşezarea imperială conferă identitate culturală zonei și ajută pe contemporani să înţeleagă mai mult despre valorile trecutului.
Astăzi, vechea cetate nu mai există rămânând doar puține vestigii ale secolului al X-lea, iar vizitatorii pot vedea templele construite în onoarea împăraților Đinh Tiên Hoàng și Lê Đại Hành şi a fiilor acestora.
De la mările împânzite de insule ale nordului, până la căile navigabile șerpuitoare din sud, Vietnamul este definit de diversitatea unei ţări, care, pe mai bine de 3200 km, se învecinează cu apele mării. Generozitatea oamenilor poate fi simţita la orice pas.
Cu fiecare pas făcut aici se adună amintiri pentru totdeauna.
Info şi foto: Cap Compas TVR
https://www.instagram.com/cap.compas.travel/
http://tvr2.tvr.ro/emisiuni/cap-compas_4956.html
https://www.youtube.com/watch?v=CNbyEB2Amyg&list=PLxO8-C91Lp92_uELhZ4sFewOUYu8L5Mom
https://www.facebook.com/Elena.Dinu.TVR/