Dezvelirea statuii Reginei Maria la Chişinău, la 107 ani de la unirea Basarabiei cu ţara, se vede în direct pe 27 martie, de la ora 12.00. „Ediţia specială” este moderată de jurnalistul TVR Vasile Munteanu.
107 ani se împlinesc, pe 27 martie, de la alipirea Basarabiei la trupul ţării mamă. Momentul este marcat, la Chişinău, de un eveniment de interes pentru toată lumea care simte românește: dezvelirea statuii Reginei Maria, în centrul capitalei Republicii Moldova. În acest context, TVR INFO difuzează, în simulcast cu TVR Moldova, o „Ediţie specială” moderată de jurnalistul TVR Vasile Munteanu, în direct, de la ora 12.00.
Unirea Basarabiei cu România din 1918 nu ar fi fost posibilă fără dorința românilor de pe ambele maluri ale Prutului, lupta intelectualilor și implicarea profundă a Reginei Maria, una dintre cele mai vizionare figuri ale epocii, care a avut un rol determinant în promovarea idealului unității naționale. Astăzi, la 107 ani de la mult aşteptatul eveniment, „Regina Marii Uniri” îşi găseşte un loc bine-meritat în centrul orașului Chişinău, în scuarul Liceului „Gheorghe Asachi”. Cu acest prilej, va avea loc o ceremonie solemnă, la care vor participa înalți oaspeți de pe ambele maluri ale Prutului, care au contribuit și au susținut edificarea acestui important monument, autorități locale și centrale, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău, înalți ierarhi ai Mitropoliei Basarabiei.
Inaugurarea statuii poate fi urmărită în direct în „Ediţia specială” de la TVR INFO şi TVR Moldova, joi, 27 martie. Alături de jurnalistul TVR Moldova Vasile Munteanu, în studio se va afla Aliona Grati, doctor în filologie, profesor, cercetător științific principal la Centrul de studii filologice „E. Coșeriu” al Universității de Stat din Moldova, având ca domenii de preocupare: critică, istorie şi teorie literară, studii culturale.
După o muncă de 7 ani, Asociația „Monumentum” din Republica Moldova va inaugura statuia Reginei Maria în Chișinău. Monumentul are o înălțime de peste 6 metri și o reprezintă pe Regina Maria a României din ziua încoronării de la Alba Iulia, purtând în mâna stângă Biblia creștină. Inițiativa edificării statuiei aparține avocatului Iulian Rusanovschi și a fost lansată la 27 martie 2018, când s-a celebrat Centenarul Marii Uniri. Chipul Reginei a fost lucrat în bronz de către sculptorul Veaceslav Jiglițchi, în baza unui proiect realizat de arhitectul Mihail Andrieș, ținuta artistică fiind supravegheată de o comisie internațională de experți. Postamentul a fost realizat în piatră de Cosăuți de către meșterul Marin Lozan.