loader
Foto

Galerie foto

„NĂSCUŢI ÎN LIBERTATE”, o competiție-dezbatere despre drepturi și obligații în democrație, la TVR 2

La 35 de ani de la Revoluția Română, momentul care a înlocuit totalitarismul cu libertatea și a spulberat aproape patru decenii de dictatură comunistă, la TVR 2 tinerii îşi vor face auzită vocea și puterea de convingere într-o serie de dezbateri la nivel naţional pe teme majore din societatea românească.

 

Emisiunea-concurs „Născuţi în libertate”, alături de care vom învăța să respectăm democrația și să fim activi în apărarea drepturilor noastre, va avea premiera pe 21 octombrie, de la ora 22:00, la TVR 2.

În fiecare zi de luni, în platoul emisiunii se vor afla față în față 4 tineri născuţi după 1989 şi 4 persoane născute înainte de Revoluția din 22 decembrie, reprezentanţi ai marilor oraşe din România. Cei mai buni oratori se vor întrece în 9 ediții pe teme importante, într-o competiţie de idei a cărei finală va avea loc în direct în seara zilei de 22 decembrie. Subiecte de dezbatere reunesc teme precum: legalizarea consumului de droguri; bullying-ul; paradele gay, discursurile care instigă la ură; conținutul suburban/violent de la televizor; pornografia; pedofilia; Parlamentul European și globalizarea; votul obligatoriu; instituția căsătoriei; libertățile individuale, dar și dictatura, democrația sau monarhia.

Cei trei membri ai juriului, care vor alege în fiecare ediţie câte un concurent din cele două echipe, pe baza celor mai convingătoare argumente pro şi contra la temele discutate, sunt antrenori ai Echipei Naționale de Debate a României, vicecampioană europeană. Cei selectați vor concura în Marea Finala din 22 Decembrie.

Emisiunea este realizată în colaborare cu Asociația Româna de Dezbateri, Oratorie și Retorică. Moderatori vor fi Ana Baciu și Bogdan Iatan, elevi, în vârstă de 17 ani.

„Născuţi în libertate” este parte a Campaniei „România Face Bine”, un proiect al Televiziunii Române la 35 de ani de la Revoluția din 1989. Regizor artistic Dan Manoliu, producător Elena Știrbescu.

Azi, 21 octombrie, de la ora 22:00, concurenții primei ediții sunt din Bucureşti, patru născuţi înainte de Revoluţia din 1989 şi patru născuţi în libertate, iar cele două teme de dezbatere vor fi o provocare: „Este justficată interzicerea simbolurilor naziste, fasciste sau comuniste?” și „Manifestările extremiste ar trebui interzise?”.

(w882) TVR

Despre moderatorii emisiunii

Ana Baciu și Bogdan Iatan nu sunt la prima experiență în televiziune. Cei doi au fost aleși anul acesta să prezinte la TVR „Jurnalul special” de 1 iunie, alături de Mihai Rădulescu. În luna august, Ana și Bogdan au urmat un internship și au coprezentat trei ediții de Weekend Matinal, alături de echipa emisiunii. Atunci, tinerii au aflat în detaliu cum funcționează o producție de televiziune.

Elevă în clasa a XI-a, Ana Baciu vine din Curtea de Argeș, unde învață la Colegiul Național „Vlaicu Vodă”, profil uman - Științe sociale.

„Mă simt încrezătoare și plină de speranță. Sunt fericită să mă alătur concursului „Născuţi în libertate”, deoarece o să învăț multe lucruri noi care mă vor ajuta, cu siguranță, pe viitor. La Televiziunea Română am fost primită cu brațele deschise”, a spus Ana Baciu.

Bogdan Iatan a iubit televiziunea încă de mic și spune că „și-a trăit visul” prin șansa de a colabora cu Televiziunea Română.

„Am dat startul filmărilor pentru un nou format: „Născuți în libertate”, pe care eu și Ana îl prezentăm cu mult drag și bucurie. Eu unul văd această serie de dezbateri ca pe o premieră, în primul rând pentru că arată conceptul de debate publicului larg și în al doilea rând pentru că pune accent pe opiniile tinerilor”, a spus Bogdan Iatan.

 
„NĂSCUŢI ÎN LIBERTATE”, o competiție-dezbatere despre drepturi și obligații în democrație, la TVR 2

La 35 de ani de la Revoluția Română, momentul care a înlocuit totalitarismul cu libertatea și a spulberat aproape patru decenii de dictatură ...

Cele mai savuroase filme cu Mâncarea în rolul principal (II)

Festinul nostru cinematografic, inspirat de bucătării, podgorii, petreceri și arome, include filme americane și franțuzești, dar rețetele și ...

„Intrare liberă” la dezbaterile Astra Film Fest. Mirela Nagâţ şi invitaţii ei discută despre era feudalismului digital şi despre rolul femeii în societate

Două dezbateri desfăşurate la Sibiu, în cadrul Astra Film Fest, se văd la TVR Cultural miercuri şi joi, 23 şi 24 octombrie. Mirela Nagâţ, ...