loader
Foto

Ramona Avramescu: „Ne-am împrăştiat peste tot prin lume, dar tradiţia asta încercăm să o păstrăm”

RECOMANDARI

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.  

 

Fac parte de secole din viaţa satului. Desprinse din vremuri de mult apuse, unele dintre tradiţiile populare româneşti trăiesc şi azi. Mulţi dintre români le-au uitat, dar sunt, poate, la fel de mulţi cei care le iubesc şi doresc să nu le lase să dispară.

În ciuda tăvălugului nivelator al civilizaţiei contemporane, tradiţia rezistă. Evenimente ale vieţii, munca şi căsătoria, credinţe religioase, creştine sau precreştine, dau sens acestor obiceiuri populare româneşti, care continuă să fie parte integrantă a culturii noastre. Tradiţiile româneşti transmit un mesaj liniştitor de continuitate şi stabilitate şi încântă străinii prin autenticitatea lor.

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.

De 23 de ani, Ramona Avramescu face parte din echipa Ştirilor TVR. Pe lângă munca de reporter de teren pe care o iubeşte, Ramona este şi moderator al unor emisiuni de dezbatere la TVR INFO. Ne-am obişnuit cu aerul ei de jurnalist serios, echilibrat, concentrat şi mereu pregătit să ne livreze informaţiile esenţiale. În dialogul la care am invitat-o să vorbească despre tradiţii, a zâmbit de multe ori, şi-a adus aminte cu drag de copilărie şi ne povesteşte ce obiceiuri s-au păstrat şi se respectă în familia ei.

Ce tradiție crezi că e tipic românească?

Eu sunt din Oltenia şi bunicii mei din partea mamei erau undeva într-un sat din sudul Olteniei, pe lângă Dăbuleni... Sahara României, cum i se spunea. Era secetă foarte mare vara acolo. Iar când eram mici, nouă ne plăceau cel mai mult „Paparudele”. Bunicul meu primea în curte cete de copii care erau costumaţi cu tot felul de frunze, îmbrăcaţi sumar, arătau ca nişte drăcuşori. Îi chema în curte, scotea apă din fântână şi arunca apă cu găleata peste ei, iar ei dansau exact ca nişte drăcuşori şi invocau ploaia. Un obicei care ne plăcea foarte mult... Eu cu sora mea eram supărate că pe noi nu prea ne lăsau să intrăm în joc, aşa cum ne-am fi dorit. Dar acest obicei mi se pare unul original, nu ştiu dacă există prin alte părţi.

Ce tradiții dăinuie în familie?

În familie la noi dăinuie tradiţiile de Paşti: masa de Paşti şi mersul la biserică în duminica de Paşti – cred că este tradiţia cea mai veche şi mai îndelungată, ca să spun aşa. Mi-aduc aminte, când eram mici, eram o familie destul de numeroasă, mulţi verişori, ne strângeam dimineaţa şi era un întreg haos, o întragă hărmălaie până se pregătea toată lumea, până se îmbrăca toată lumea în straie de sărbătoare, ca să mergem la biserică... Întârziam întotdeauna, ajungeam aproape ultimii, dar era o fericire extraordinară să te întâlneşti cu o gramadă de cunoscuţi, de rude din toaţă ţara. Şi, deşi nici bunicii mei nu mai sunt, iar noi, toţi verişorii, ne-am împrăştiat peste tot prin lume, tradiţia asta încercăm să o păstrăm, măcar să ne auzim, dacă nu reuşim să ne şi vedem. Iar pentru mine, Paştele, în continuare, este în satul bunicilor mei! Altfel, parcă nu-l simt...

Cu ce tradiție te identifici?

Da, mie cel mai aproape de suflet îmi e sărbătoarea de Paşte, pentru că îmi aduce aminte de familia mea, de bunicii mei, de toţi verişorii cu care petreceam câne eram mică şi cel mai acut am simţit acest lucru în lockdown, când eram cu toţii închişi în case şi m-am trezit dimineaţa cum ar fi fost să fiu în satul bunicilor mei, cu toată familia şi să pornim spre biserică, tipând unii la alţii că am întârziat şi că nu am fost gata la timp şi că o să închidă preotul biserica şi noi nu mai ajungem să luăm Paşti. Cam aşa se întâmpla... Şi apoi chiar am vorbit cu multă lume din familie şi mi-au spus că şi ei s-au trezit dimineaţa cu acest gând: că ar trebui şi şi-ar fi dorit să fie acolo.

(w882)

Ramona Avramescu

Este unul dintre jurnaliştii de bază ai Ştirilor TVR şi moderează emisiuni de dezbateri pe teme din actualitate  la TVR 1 şi la TVR INFO. Anul acesta se împlinesc 23 de ani de când a venit în redacţia Ştirilor TVR. „Nici măcar nu eram sigură că o să îmi placă ştirile sau că munca în televiziune mi se potriveşte. E însă şi azi o călătorie extraordinară şi, deşi nu e întotdeauna uşor şi au existat destule momente în care îmi venea să renunţ, pur şi simplu nu pot să îmi imaginez că aş face altceva. Mi-a rămas în cap o replică dintr-un film, în care un jurnalist spune că meseria asta îţi garantează un loc în primul rând ca să trăieşti şi să vezi istoria. Sună un pic patetic, dar pentru mine chiar aşa e. Asta îmi place şi acum cel mai mult, din tot ce am experimentat în televiziune: adrenalina pe care ţi-o dă prezenţa la faţa locului în momente, locuri şi alături de oameni care schimbă istoria. Am trăit sentimentul ăsta când a intrat România în NATO şi în UE, când am relatat despre alegeri prezidenţiale de la noi sau din SUA, când, la întrebarea mea, Donald Trump şi-a afirmat angajamentul pentru principiul apărării colective în NATO, când am făcut Tema Zilei în regim de breaking news în ziua când Rusia a invadat Ucraina”, ne-a povestit Ramona Avramescu, jurnalist TVR.

 

 
„Oedipe”, sub bagheta lui Tiberiu Soare, și spectacole de muzică clasică și arte vizuale, între atracțiile Festivalului „Enescu” 2025

Peste 4.000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, cu ocazia celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului ...

Despre Iuliana, cu drag...

Despre Iuliana, cu drag...

publicat: Miercuri, 22 Ianuarie 2025

Gânduri frumoase şi vorbe alese merg către vedeta TVR la aniversarea celor 25 de ani de carieră în televiziune. Ultima parte a „Galei Iuliana ...

Eșecul și lecțiile lui: Cum te ajută greșelile să ajungi la succes

Într-o lume obsedată de premii și câștiguri, concentrată pe triumf rapid, uităm să învățăm din greșeli și să avem răbdare cu noi. Asta dacă ...