loader
Foto

Galerie foto

"Pungeşti. Stare de necesitate" şi "Ambiţiosul" Eduard Novak, file în Dosar România

Reportajul lui Cătălin Apostol despre Pungeştiul de azi şi cel al lui Gabriel Geamănu despre campionul paralimpic Eduard Novak - miercuri, 19 martie , ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+

 

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+

În ediţia din 19 martie, reporterul Cătălin Apostol prezintă la Dosar România un reportaj din Pungeşti, locul „revoluţiei" de toamna trecută împotriva explorării gazelor de şist. Tot miercuri, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+, Gabriel Geamănu face un portret al singurului campion paralimpic al României, Eduard Novak.

Comuna Pungeşti din judeţul Vaslui este astăzi un colţ de lume aproape închis şi izolat de restul României. Niciun musafir nu poate intra aici fără a fi controlat sau vigilent supravegheat de camerele de filmat ale patrulelor de jandarmi care mişună neîntrerupt pe străzile din comună. După repetatele acţiuni de revoltă ale localnicilor împotriva explorării gazelor de şist, autorităţile au instituit aici o aşa-numită „zonă specială de siguranţă”, definită prin „măsuri speciale de prevenire a faptelor antisociale şi de menţinere a ordinii publice”. Pentru localnici însă, asemenea măsuri nu sunt decât metode agresive de intimidare care evocă amintiri sumbre din vremea dictaturii ceauşiste.

„Noi nu mai avem deloc linişte. Suntem trataţi ca nişte gunoaie, ca ultimii infractori, păziţi zi şi noapte de zeci de jandarmi. Vă rog să mă credeţi, la Pungeşti, adică acasă la noi, ne simţim de la o vreme ca într-o închisoare”, este declaraţia unui localnic speriat de tot ceea ce se petrece în ultima vreme în comuna lui. Dar sunt sute de oameni din Pungeşti care gândesc la fel şi simt aceeaşi frică şi disperare. Cum este Pungeştiul azi aflaţi la Dosar România de miercuri, ora 21.00. 

În 1996, un grav accident de maşină i-a curmat cariera de patinator lui Eduard Novak, campion naţional 10 ani consecutiv. Câţi sportivi din lume pot să-şi revină după o asemenea cădere? În anul 2012, la Miercurea-Ciuc, TVR l-a filmat pe Eduard Novak cu şase luni înainte de marea întrecere sportivă rezervată sportivilor cu deficienţe: Paralimpiada de la Londra. La acea dată, Eduard Novak îi spunea reporterului Gabriel Geamănu că merge la Londra numai pentru medalia de aur la ciclism, deoarece are deja medalia de argint pe care o câştigase la Paralimpiada de la Beijing în 2008. Aurul şi numai aurul era important pentru Edi Novak. A mers la marele concurs de la Londra şi a câştigat aurul. Mai mult, a bătut şi recordul mondial. O poveste de viaţă care poate inspira pe oricare dintre noi, cea sportivului Eduard Novak, poate fi văzută miercuri, ora 21.00, la Dosar România de la TVR 1.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android.

 

Despre Dosar România

Emisiunea Dosar România, difuzată miercurea la TVR 1 de la ora 21.00, aduce telespectatorilor reportaje, documentare şi anchete despre istoria pe care o trăim zilnic. Echipa de publicistică de televiziune, premiată naţional şi internaţional, cu 20 de ani de experienţă în acest domeniu formată din Codruţa Angelescu, Sorana Stănescu, Cătălin Apostol, Gabriel Geamănu, Ionuţ Cărpătorea şi producătorul Răzvan Butaru - conturează Dosar România, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul şi, posibil, viitorul acestei ţări.

 

Logo

 
Românii își decid viitorul și valorile. De ce ar trebui să ieșim la vot la prezidențiale și parlamentare

Septimius Pârvu, expert în bună guvernare în cadrul Expert Forum, și Elena Calistru, președinta organizației Funky Citizens, explică, pentru TVR, ...

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

publicat: Sâmbătă, 23 Noiembrie 2024

Rugby-ul are o lungă istorie de succes şi în ţara noastră! În urmă cu 100 de ani, România lua chiar o medalie olimpică, iar de la debutul Cupei ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...