loader
Foto

Galerie foto

„«Pruncul, petrolul și ardelenii» a avut mari probleme înainte de premieră!”

Din culisele Trilogiei ardelenilor, cu Tania Filip: cum ultimul film al seriei „era cât pe-aci să nu iasă”, dar și cum au fost scrise scenariile. „Pruncul, petrolul şi ardelenii”, în regia lui Dan Piţa - sâmbătă, 18 iulie, de la ora 21.10, la TVR 1.

 

„E foarte greu să vorbești despre ceva ce s-a întâmplat acum mulți, mulți, mulți ani... zeci de ani. Dar întotdeauna mă gândesc cu mare plăcere la acele momente”, este reacția actriței Tania Filip, provocată să rememoreze perioada de început a carierei sale și debutul său în Trilogia ardelenilor. Cooptată la doar 16 ani în echipa ce reunea monștri sacri ai cinematografiei românești, absolut întâmplător, grație... pistruilor ei, Tania Filip a interpretat rolul lui June, tânăra soție a lui Romulus Brad (Mircea Diaconu), în seria western-urilor românești. Sâmbăta, 18 iulie, la TVR 1, ora 21.10, telespectatorii pot urmări a treia şi ultima parte din Trilogia ardelenilor, filmul „Pruncul, dolarii şi ardelenii” (România, 1981), în regia lui Dan Piţa.

(w882)

Actrița dezvăluie că seria ardelenilor ar fi putut continua, dacă nu ar fi intervenit nevoia de „producții culturale ideologizate”, semnalată de Nicolae Ceaușescu în 1983, în cadrul unei consfătuiri de pe litoral: „Mai trebuiau să fie, din câte știu eu, încă două filme, dar au venit Tezele de la Mangalia și n-am rămas decât la acestea trei. Bine că au fost și trei, pentru că ultimul, „Pruncul, petrolul și ardelenii”, a avut mari probleme înainte de premieră! Era cât pe-aci să nu iasă, pentru că erau prea multe împușcături, era prea mult... nu era un secretar de partid pe acolo...”, își amintește ea.

(w882)

Un argument pentru care, poate, cele trei producții au fost, totuși, finalizate, a fost dubla calitate a scenaristului Titus Popovici – scriitor și politician – membru corespondent al Academiei Române, al conducerii Uniunii Scriitorilor, dar și membru al C.C. al P.C.R. și deputat de Bihor în Marea Adunare Națională. Interminabilele discursuri din cadrul congreselor se pare, însă, că i-au adus inspirație scriitorului, despre care Tania Filip spune: „a scris aceste scenarii la Congresele Partidului, din câte știu eu...”.

(w882)

„Întâlnirea cu regizorii Dan Pița și Mircea Veroiu m-a făcut să devin actriță de-adevăratelea”

(w882)

Actrița vorbește, în interviul pe care l-a acordat Televiziunii Române, despre importanța Trilogiei ardelenilor – atât prin prisma plusului de valoare pe care cele trei producții l-au adus cinematografiei autohtone, cât și din perspectiva subiectivă a întâlnirii ei cu actorii și regizorii implicați în acest proiect: „Filmele cu ardelenii, westernurile românești, au însemnat un lucru inedit și au fost ca o gură de aer, o supapă de eliberare, în creația acestor extraordinari regizori, Dan Pița și Mircea Veroiu. În clipa în care li se interzicea de către... știm noi de către cine, să se exprime, au găsit acest debușeu și au făcut-o magistral, spun eu, pentru că sunt filme care rezistă și în ziua de astăzi, sunt niște filme care pot fi vizionate cu mare plăcere. Și eu le privesc de fiecare dată - a nu știu câta oară - cu foarte mare plăcere, bucurându-mă, gustând acest simț al umorului... extraordinar de sănătos și de solid”.

(w882)

Din cealaltă perspectivă, subiectivă, „întâlnirea mea cu acești actori uriași, Ilarion Ciobanu, Ovidiu Iuliu Moldovan, cu Mircea Diaconu, cu Olga Tudorache, cu Carmen Galin, cu Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Vasile Nițulescu și toți cei care figurează pe distribuția acestor trei filme, a fost definitorie pentru mine și chiar mi-a schimbat viața. Întâlnirea cu regizorii Dan Pița și Mircea Veroiu m-a făcut să devin actriță de-adevăratelea. Mă gândesc cu mare bucurie și de fiecare dată revăd cu mare plăcere toate aceste trei filme”, mai spune artista, invitând publicul să urmărească aventurile celor trei frați în „Pruncul, petrolul și ardelenii”, la TVR 1.

***

În ultima comedie western a Trilogiei ardelenilor, cei trei fraţi din familia Brad îşi continuă drumul prin America, încercând să ajungă acasă. Fiindcă June, soţia lui Romulus - fratele mai mic - este însărcinată, fraţii trebuie să facă un popas mai îndelungat în oraşul Swanton City. Ei cumpără acolo un lot de pământ pe care descoperă un zăcământ de ţiţei şi trebuie să se lupte cu un bogătaş pe nume McCallum, care vrea să pună mâna pe terenul lor.

(w882)

 

Logo

 
Rezultate parțiale: Călin Georgescu, pe primul loc în preferințele electoratului

În cadrul primului tur al alegerilor prezidenţiale, candidatul independent Călin Georgescu se situează pe primul loc, cu peste 22,93% din voturi.

Mircea Cantor, cel mai premiat artist român contemporan, la „Rețeaua de Idoli”

Invitatul Irinei Păcurariu la „Rețeaua de Idoli” luni, 25 noiembrie, de la ora 21:00, la TVR 2, este și primul artist român care creează genți ...

Românii își decid viitorul și valorile. De ce ar trebui să ieșim la vot la prezidențiale și parlamentare

Septimius Pârvu, expert în bună guvernare în cadrul Expert Forum, și Elena Calistru, președinta organizației Funky Citizens, explică, pentru TVR, ...