loader
Foto

Galerie foto

Ziua Naţională a României în programul TVR 3

1 Decembrie este aniversată la TVR 3 prin programe speciale, dedicate marii sărbători naţionale. Spectacole folclorice şi concerte simfonice fac parte din oferta TVR 3 pentru această zi.

 

Aniversarea Zilei Naţionale începe la TVR 3 la ora 8.00, când Irina Gaspar aduce de la Cluj o ediţie specială Regional cafe. Vom fi martori la ceremoniile dedicate zilei de 1 Decembrie în Transilvania, cu accent pe capitala Marii Unirii,  Alba Iulia, unde o echipă a TVR Cluj va rămâne pe tot parcursul zilei. Vom intra în profunzimea semnificaţiei acestei sărbători cu invitaţi speciali.

După o ediţie specială Satul meu, în care subiectul principal îl fac tradiţiile româneşti, emisiune adusă pe micile ecrane de echipa TVR Târgu Mureş la ora 9.00, TVR Iaşi preia ştafeta transmisiunii în direct începând cu ora 10.00, cu Iaşi, capitala care uneşte. Transmisiunea va conţine, de la ora 12.00, şi slujba de Te Deum oficiată la Catedrala Ortodoxă a Încoronării din Alba Iulia de ÎPS Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia. Comentariul pentru telespectatorii TVR va fi asigurat de Corneliu Vlad Matache.

(w882) Te Deum

Rămânem în Ardeal şi de la ora 13.30, când Meseriaşii de la Târgu Mureş aduc în prim plan tricolorul, ca motiv popular românesc. Iar de la 15.00, Irina Gaşpar de la TVR Cluj ne prezintă Proiect România, o lecţie de istorie despre semnificaţia zilei de 1 Decembrie, cu rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, istoricul şi academicianul Ioan Aurel Pop şi cu Alexandru Ghişa, profesor asociat la aceeaşi universitate.

Programul zilei este completat de Festivalul Inimilor din Timişoara, unde Iuliana Tudor ne aşteaptă, la ora 16.00, cu spectacol de culoare, muzică şi tradiţii populare pe care oraşul de pe Bega îl găzduieşte încă din 1990. Pe lângă tradiţia unor ţări exotice aduse pe scena din Parcul Rozelor, în spectacol se reunesc şi cele mai valoroase momente ale folclorului românesc. Festivalul Inimilor este la TVR 3 de miercuri, 30 noiembrie, până vineri, 2 decembrie, la aceeaşi oră.

(w882) festivalul

Rămânem la Timişoara şi de la ora 19.00, după Telejurnalul Moldova¸ pentru o ediţie Cântec şi poveste dedicată Zilei Naţionale a tuturor românilor. În studioul timişorean, clujeanul Ovidiu Purdea Someş ne vorbeşte despre importanţa acestei zile istorice, rolul cântecului naţional, dar şi rolul strategic al armatei române. Cântecele interpretate de Ovidiu Purdea Someş, Maria Murgoci, Gheorghe Călţun Brancu şi Sava Negrean Brudaşcu poartă cu ele mesaje de fraternitate, devotament şi iubire pentru pământul strămoşesc. Aceleaşi mesaje ni le aduc şi Orchestra Naţională a Minorităţii Române din Serbia, dirijată de Roman Bugar şi Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul din Timişoara, dirijor Sebastian Roşca.

(w882) cantec si

La Cap de afiş, de la ora 20.00, melomanii pot asculta concertul „Isvor. George Enescu”, susţinut de Ansamblul Imago Mundi, într-o viziune proaspată şi inovatoare, cu compoziţii originale şi improvizaţii inspirate de muzica  românească veche. Oferit de 1 Decembrie telespectatorilor TVR 3 de studioul teritorial Craiova, proiectul „Isvor. George Enescu: Rapsodiile Române vs. muzică tradiţională şi folclor urban” sondează sursele de inspiraţie folosite de compozitor şi face o paralelă între acestea şi contextul mai larg al creaţiilor populare şi urbane munteneşti ale secolului al XIX-lea.

 

Foto: ziarulunirea.ro, facebook.com/FestivalulInimilor, curierul-iasi.ro

 
Comori țesute: o călătorie prin frumusețea costumelor din Moldova

Descoperim esența tradițiilor și simbolurilor ce definesc fiecare regiune a României, într-un periplu dedicat portului popular.

20 de ani de prezență a României în NATO sărbătoriți în Connecticut, SUA

Consulul Onorific al României în statul american Connecticut, Dana Roxana Bucin, a marcat 75 de ani de existență NATO și 20 de ani de ...

Violonistul Emanuel Silaghi: despre specificul muzicii și dansului codrenesc

Săptămâna trecută am aflat de la etnologul Laura Melinda Tătăran despre un obicei stravechi codrenesc: " mărsu ' pă digănie". În ...