loader
Foto

Ceremonia organizată de Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în 9 octombrie, în București

PROMO

Miercuri, 9 octombrie, de la ora 10.00, la Memorialul Victimelor Holocaustului din București, este organizată ceremonia anuală de comemorare a sutelor de mii de evrei și zecilor de mii de romi care au căzut victime regimului Antonescu, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, anunță Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

 

În fiecare an, în luna octombrie, în mod special, ne amintim de sutele de mii de evrei, de zecile de mii de romi, excluși din viața economică, socială, supuși abuzurilor, aduși la limita dezumanizării, lăsați să moară în Transnistria, la Auschwitz, uciși în pogromuri pentru simplu fapt că fost considerați altfel.

În data de 9 octombrie 1941, în urmă cu 83 de ani începea deportarea evreilor din Basarabia, Bucovina de Sud și Bucovina de Nord în Transnistria. Doar în octombrie 1941, peste 35.000 de evrei, majoritatea copii, bătrâni, femei, din Dorohoi, Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Gura Humorului şi alte localităţi din vecinătate au fost escortați în Transnistria.

În luna mai 1944, în urmă cu 80 de ani, evreii din Transilvania de Nord începeau să fie deportați la Auschiwtz-Birkenau. În 15 mai 1944, din Sighetu Marmației pleca primul tren cu vagoane pentru transportul animalelor, încărcat cu 3.007 evrei. Până la finalul lunii iunie, 131.639 evrei din Transilvania de Nord au ajuns la Auschwitz-Birkenau, 90 la sută dintre aceștia fiind exterminați din responsabilitatea Germaniei naziste și cu deplina colaborare a autorităților ungare.

Dincolo de date și cifre, sunt povești de viață care ne îndeamnă să fim vigilenți în fața urii, care poate da naștere unor tragedii dincolo de orice imaginație:

• Peste 300.000 de evrei de origine română sau ucraineană au fost victime ale regimului Antonescu, murind de gloanțe, frig, foame sau boli.

• 11.000 de romi (din cei 25.000 deportați) au fost exterminați în Transnistria (în județele Balta, Golta, Berezovka, Oceacov) de către autorităţile române, ca urmare a politicii rasiale a regimului Antonescu.

• Peste 13.000 de evrei și-au pierdut viața în timpul episoadelor sângeroase din ianuarie 1941 la București și iunie 1941 la Iași”, atrage atenția Institutul pentru Studierea Holocaustului, într-un comunicat de presă.

Totodată, Institutul „Elie Wiesel” amintește că, în urmă cu 20 de ani, a fost adoptat „Raportul Final” al Comisiei Wiesel, prin care statul român „își asuma în mod oficial responsabilitatea pentru atrocitățile comise în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial și demara, totodată, un proces complex de promovare a memoriei, pentru ca uitarea și ignoranța să nu ne transforme în complici la acțiuni și fapte care pot determina tragedii precum cele din perioada celui de-al Doilea Război Mondial”.

La ceremonia depunerii de coroane de flori, organizată de Institutul pentru Studierea Holocaustului, vor participa reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Parlamentului, Guvernului, Corpului Diplomatic, ai comunităților evreiești și rome și grupuri de elevi din București.

Imagine: Depunerea coroanelor de flori la Memorialul Victimelor Holocaustului din România. Sursă: Shutterstock.com / Mircea Moira

 
’’Fac tot ce depinde de mine ca să rămân modest şi integru’’ – Ion Drăghici

Pictorul şi graficianul, restauratorul, pictorul de biserici şi artistul monumentalist, membrul Uniunii Artiştilor Plastici din România, Ion ...

Stromboli, ”Farul Mediteranei”

Stromboli, ”Farul Mediteranei”

publicat: Luni, 16 Decembrie 2024

La fiecare două minute le amintește localnicilor că este tot acolo. Mulți au părăsit în ultimii ani această mică insulă italiană din cauza ...

Când oferta emoțională învinge un program electoral. De ce a avut succes discursul independentului Călin Georgescu

Dincolo de discursurile susținute de candidatul independent Călin Georgescu în spațiul public, am dorit să înțelegem de ce a sedus un asemenea ...