PROMO
Sportul „vedetă” în cel de-al treilea episod al seriei documentare realizate de Irina Păcurariu a fost tenisul de masă. Ediţia a fost completată cu un interviu special cu legenda gimnasticii româneşti, Nadia Comăneci. Despre „Forţa unui vis” am aflat mai multe luni, 1 iulie, de la ora 21.00, la TVR 1.
Tenisul de masă nu e un sport popular în România, deși mereu au existat rezultate, atât la juniori, cât și la seniori. În vestul Europei, la turnee vin și 2-3.000 de oameni, iar la cele importante – europene sau mondiale – locurile sunt epuizate cu luni înainte. Bugete, mese de joc, săli de antrenamente, nimic nu se poate compara cu ceea ce pune la dispoziţia acestui sport fiecare dintre marile puteri ale tenisului de masă.
Prin comparaţie, în România sunt 1500 de sportivi legitimaţi, în timp ce China are 10 milioane înscrişi oficial la Federaţie şi peste 50 de milioane de oameni care practică acest sport atât de popular în ţările asiatice.
Cu toate acestea, raportul dintre România şi puterile din Asia, în ceea ce priveşte performanţa, este uluitor! Deşi în China, Coreea de Sud sau Japonia tenisul de masă este sport naţional, România vine imediat dupa aceşti trei titani în ierarhia mondială. Conform clasamentului publicat de ITTF pe 4 iunie, România, vicecampioană europeană, campioană a Jocurilor Europene și sfertfinalistă mondială la ultima ediție, este în apropierea podiumului, pe locul 4, imediat după marile puteri din Asia, dar înaintea Germaniei, Hong Kong-ului, Taipei-ului sau Franței!
Despre prima intervievată în episodul de luni al seriei „Forţa unui vis”, Irina Păcurariu spune: „Tocmai s-au împlinit 17 ani de când se regăsește fără întrerupere în Top 100 mondial, într-un sport dominat copios de asiatice. În curând vor fi 12 ani de când nu a părăsit nici Top 50 în ITTF. Este o sportivă care ține steagul sus pentru tenisul de masă românesc de peste 15 ani în luptă cu jucătoarele de origine chineză, iar în 2024 va fi prezentă la a cincea ediție a Jocurilor Olimpice de vară. Acestea sunt doar câteva date care îi aparțin Elizabetei Samara, o sportivă care îmbracă deja haina unei legende.”
Emoţionantă a fost şi discuţia realizatoarei TVR cu Bernadette Szocz, cea mai valoroasă sportivă de la tenis de masă. Multipla campioană europeană recunoaște public pentru prima dată că nu se folosește de auz pentru a juca. Sportiva s-a născut cu o deficiență majoră, căreia nu i-a permis, însă, să stea în calea visului ei. Am aflat mai multe luni seară, de la ora 21.00, la TVR 1.
Şi tot atunci, o întâlnire memorabilă cu una dintre legendele sportului românesc, cea care, de aproape un sfert de veac poartă cu mândrie România în suflet, oriunde s-ar afla. Una din cele mai importante borne în istoria participării României la Jocurile Olimpice este clar reprezentată de ediția de la Montreal, din 1976. O tânără sportivă de numai 14 ani pășea în fața paralelelor pentru ceea ce avea sa fie un exercițiu istoric în lumea gimnasticii...
„Exista oameni despre care poţi spune multe şi oameni despre care nu mai poţi spune nimic. Aceştia sunt oamenii care au făcut istorie. Oameni pentru care există definiţia geniului în dicţionare.
România, din 1976 încoace, înseamnă şi un nume. Unul din 5 litere, pe care l-a primit fetiţa născută la Oneşti, un orăşel din nord-estul unei ţări aflate la marginea Europei. Nadia Comăneci. Zeița de la Montréal este cea mai celebră sportivă a României la cea mai importantă și prestigioasă competiție a lumii, adunând nu mai puțin de 9 medalii la cele două ediții la care a participat”, o introduce Irina Păcurariu pe invitata sa specială în ediţia din 1 iulie a seriei „Forţa unui vis”.
Sub presiunea participării la Jocurile Olimpice, competiția care va reprezenta mereu cea mai mare provocare din cariera oricărui atlet, „Forţa unui vis” urmărește o parte dintre sportivii care vor reprezenta România la Paris. Tensiunea concursurilor de calificare, antrenamentele, relațiile cu antrenorii sau pasele psihologice prin care sunt obligați să treacă acești sportivi devin subiect din acestă serie documentară. Pentru primii trei clasați visul s-a împlinit. Cum e pentru ceilalți? Cine ajunge acolo? Ce urmează după competiție? Astfel de întrebări îşi găsesc răspuns la „Forţa unui vis”, pe TVR 1. Şi tot aici întâlnim români remarcabili, pe care destinul îi pune, într-un fel sau altul, în relaţie cu ediţia Jocurilor Olimpice de vară din acest an.
Televiziunea Română va transmite Jocurile Olimpice de la Paris – cel mai grandios eveniment sportiv la nivel mondial, pe TVR SPORT, alături de alte canale din portofoliul TVR. Până atunci, telespectatorii TVR urmăresc emisiuni dedicate: legendele, prezentul şi viitorul olimpismului românesc se întâlnesc la TVR în seriile „Învingătorii”, „Eroii” și „Speranțe”. Din luna mai, Ana Maria Brânză si Costin Deşliu moderează la TVR 1 emisiunea „Vis la Paris”, la care participă sportivi calificaţi la JO Paris 2024 şi antrenori ai acestora. Iar din 17 iunie, partenerii de dialog ai Irinei Păcurariu ne demonstrează cât de departe se poate ajunge prin „Forţa unui vis”.
redactor: Alina Avramescu
imagine: Mihai Florea
producător: Irina Păcurariu