loader
Foto

Weekend „Ion Caramitru” la TVR 1

Regretatul actor este protagonistul spectacolului „Suflete tari”, dar şi invitat la „Profesioniştii” şi „Garantat 100%”. Pe 10, 11 şi 12 septembrie, TVR 1 ne-a adus amintiri de suflet cu marele om de teatru.

 

Vineri, pe 10 septembrie, Ion Caramitru a pleacat pe ultimul drum, însoţit de familie, prieteni, admiratori. Pentru că la înmormântarea maestrului nu a putut fi prezentă o Românie întreagă, Televiziunea Română l-a petrecut pe marele actor pe acest drum, oferind telespectatorilor posibilitatea de a-şi uni sufletele cu cei care şi-au luat rămas bun de la cel care a fost unul dintre simbolurile teatrului şi culturii contemporane româneşti.

În cadrul unei „Ediţii speciale” difuzată de la ora 11.45, la TVR 1, jurnalista Mirela Nagâţ şi invitaţii săi au omagiat personalitatea, viaţa şi cariera lui Ion Caramitru. Partenera regretatului actor în filmul biografic „Ştefan Luchian”, dar şi în alte producţii, Maria Ploae s-a aflat în Studioul 2 al Televiziunii Române, pentru a rememora, alături de moderatoarea TVR, evenimentele importante din viaţa lui Ion Caramitru.

Dialogul a fost presărat cu numeroase imagini din spectacole, momente din interviuri, dar şi cu intervenţii prin platforme video online ale unor oameni de teatru şi film precum regizorii Carmen Lidia Vidu sau Radu Afrim. De asemenea, de la Cimitirul Bellu din Capitală, reporterul Ştirilor TVR Diana Dumitraşcu a cules mesaje de la cei care au participat la funeraliile lui Ion Caramitru. Acolo, Aleea Actorilor a devenit, din păcate, tot mai aglomerată...

***

A plecat, dar a lăsat în urmă o moştenire culturală impresionantă. Memoria lui Ion Caramitru va rămâne veşnic vie în inimile iubitorilor de teatru şi film, iar talentul său a îmbogăţit, de-a lungul anilor, comoara Arhivei de Aur a Televiziunii Române. Din acest cufăr de valoare, TVR 1 a oferit telespectatorilor săi, vineri, pe 10 septembrie, de la ora 23.10, piesa de teatru „Suflete tari”, în care maestrul Ion Caramitru o avea ca parteneră pe Irina Petrescu.

În regia lui Cornel Todea, piesa lui Camil Petrescu „Suflete tari” este povestea unui bibliotecar îndrăgostit de fiica patronului său. Prăpastia socială dintre ei este de netrecut, pentru că rangurile şi nobleţea primau într-o căsătorie. Nu diferența de rang este cea care îl opreşte pe Andrei Pietraru, însă, ci orgoliul nemăsurat al alesei sale, mult prea pretenţioasă.

(w882) Suflete ta

Niciunul dintre cei doi protagonişti nu îl cunoaşte însă cu adevărat pe celălalt. Ioana Boiu Dorcani îl crede pe Andrei Pietraru un fel de haiduc modern, iar Andrei vede în ea doar orgoliul nemăsurat pe care el trebuie să-l învingă pentru a-şi dovedi că poate face orice. Povestea lor este ca un război, iar în final amândoi pierd, fiecare învins de propriul narcisism.

Din distribuție mai fac parte Valeria Seciu, Tamara Crețulescu, Mircea Anghelescu, Traian Stănescu, Alexandru Repan, Costel Constantin.

Sâmbătă seara, de la 23.45, am urmărit o ediţie de colecţie a emisiunii „Profesioniştii”, în care Ion Caramitru oferea telespectatorilor, cu generozitate, o părticică din sufletul său. Mărturisiri la miez de noapte, într-un dialog plin de căldură şi autenticitate.

Iar duminică, pe 12 septembrie, l-am revăzut pe maestrul Caramitru, de la ora 23.00, în compania lui Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”.  În calitate de director al Teatrului Naţional şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România, regretatul om de teatru ne vorbea atunci, cu sinceritate, despre proiectele culturale de importanţă naţională.

(w882) ion-carami

 
Țăst Show – Storceag de cegă și tocăniță de mistreț, la Runcu | VIDEO

Emisiunea "Țăst Show" de la TVR Craiova ne oferă o incursiune delicioasă în gastronomia tradițională românească, cu un episod dedicat ...

Ziua Națională a Vinului: O sărbătoare a tradiției și calității | VIDEO

„Vinul nostru uimitor de bun” este sloganul sub care se va desfășura, în acest an, Ziua Națională a Vinului din Republica Moldova, un eveniment ...

1944, anul de răscruce din istoria Iașului | VIDEO

1944, anul de răscruce din istoria Iașului | VIDEO

publicat: Duminică, 22 Septembrie 2024

Anul 1944 reprezintă un moment crucial în evoluția orașului Iași, un an marcat de devastarea și transformările profunde cauzate de conflagrația ...