loader
Foto

Viorel Florescu, cel mai premiat fotojurnalist român al tuturor timpurilor, portretizat la „Români universali” | VIDEO

Fotografiile sale au apărut în cele mai mari publicaţii de pe mapamond! Povestea românului premiat cu două premii Pulitzer, dar prea puţin cunoscut la noi în ţară, am aflat-o pe 10 iunie, de la ora 22.00, la TVR 1, când Cristian Tabără ne-a aşteptat la o nouă ediţie „Români universali”.

 

Aproape necunoscut în România, însă publicat timp de 5 decenii de către cele mai mari trusturi de presă din Statele Unite ale Americii și distins cu zeci de premii internaționale pentru imaginile sale curajoase, fotojurnalistul român Viorel Florescu a câștigat, fără doar și poate, pariul cu exilul. Sub genericul „Români universali”, jurnalista TVR Iulia Stoian a pornit pe urmele unuia dintre cei mai premiați fotojurnaliști români al tuturor timpurilor.

​ Cine a fost Viorel Florescu, cum a reușit acesta să fotografieze, sfidând moartea, în zone de conflict precum Afganistan, fosta Iugoslavie sau Liberia  și ce proiecte i-au adus Premiul Pulitzer colectiv – nu o dată, ci de două ori! – am aflat luni, 10 iunie, de la ora 22.00, la „Români universali”, pe TVR 1.

(w882)

Drumul profesional al fotojurnalistului Viorel Florescu începe în România anilor '70 când, inspirat de meseria de ziarist a tatălui sau, își caută locul în redacțiile publicațiilor vremii. Cenzura impusă de regimul comunist îl împiedică să fotografieze și să publice poveștile de interes de care este atras, împingându-l să părăsească țara, cu destinația Statele Unite ale Americii.

(w882)

(w882)

După câteva luni grele de muncă într-un restaurant și o fabrică, Viorel Florescu bate la ușa ziarului local din Connecticut, cu portofoliul de fotografii realizate în România comunistă. Este angajat pe loc ca fotojurnalist și astfel își începe călătoria profesională de excepție.

(w882)

Este cooptat ulterior în echipele publicațiilor Newsday, Daily News și The Record, iar cariera sa internațională ia avânt. Imaginile sale apar în revistele Life, Time, New York Times și Los Angeles Times. Călătorește pe tot globul și fotografiază, printre altele, Revoluția română, căderea Uniunii Sovietice, războiul din Kosovo și prăbușirea turnurilor gemene. Rămâne însă profund marcat de întoarcerea în țară din decembrie 1989, când bate străzile Capitalei documentând căderea regimului comunist.

(w882)

„Cel mai aproape de suflet a fost experiența pe care am avut-o când m-am întors în România, în 1989. Revoluția a fost subiectul care m-a entuziasmat, dar m-a și dezamăgit cel mai tare”, afirma Viorel Florescu într-un interviu din 2001. Amintindu-și de zilele petrecute de acesta în mijlocul luptelor de stradă din decembrie 1989, sora lui Viorel Florescu spune: „Șocul lui a fost foarte mare. Ziarele românești publicaseră un anumit număr de morți care nu a fost real. Viorel ne-a spus asta. El și-a dorit atunci să fie nu numai reporter și fotograf... Ar fi vrut să fie alături de oameni.”

(w882)

În anii 1992 și 1997, Viorel Florescu este distins cu două premii Pulitzer colective. Urmează alte zeci de premii internaționale individuale pentru fotografiile pe care Viorel Florescu le realizează, cu sete de adevăr și empatie, în zonele fierbinți ale lumii.

(w882)

(w882)

Fotojurnalistul român Viorel Florescu s-a stins din viață în aprilie 2022, în statul american Pennsylvania, fără să își îndeplinească dorința de a avea fotografiile expuse și în România. O mică parte din munca sa am văzut-o luni seară, la TVR 1, când Cristi Tabără ne-a propus un nou episod al seriei „Români universali”.

***

Cutia de viteze automată, testul Papanicolau, declanșarea artificială a ploilor, implantul dentar sau scaunul ejectabil pentru avioane sunt doar câteva dintre contribuţiile românilor la dezvoltarea omenirii. Invențiile sau intervențiile fundamentale (științifice, sociale, politice, militare sau economice) care au construit societatea modernă şi care aparțin unor români sau unor personalități de origine română sunt prea puţin ştiute. Numele multora dintre ei au fost deja date uitării sau sunt amintite doar în cărţi de specialitate. Pentru că aceşti români merită să fie cunoscuţi, dar şi pentru că poveştile lor sunt extrem de interesante şi folositoare, Cristian Tabără ne prezintă, din 1 aprilie, seria documentară „Români universali”, o serie ce ne spune istorii incredibile ale unor oameni – români – care au lăsat lumii o moştenire importantă. O urmărim în fiecare seară de luni, de la ora 22.00, la TVR 1.

 

realizator: Iulia Stoian

directori de imagine: Dan Gheorghe, Marius Nechita

producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
Roxana Zamfirescu: „Mi-a rămas în amintire Drăgaica din vremea copilăriei mele”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Împreună facem bine! –TVR face apel la umanitate

Împreună facem bine! –TVR face apel la umanitate

publicat: Joi, 19 Septembrie 2024

Televiziunea Română invită publicul larg, companii, autorităţi, ONG-uri să se alăture demersului umanitar.

Când ar trebui să mergem la doctor, dacă avem probleme cu somnul. Apneea, dușmanul tăcut din timpul nopții

Atunci când ne trezim obosiți dimineața, deși am dormit un număr suficient de ore, ori, dimpotrivă, ne luptăm frecvent cu insomniile, este ...