loader
Foto

Galerie foto

Vineri, descifrăm misterele universului într-o nouă ediţie „Dincolo de viitor”

În această săptămână, Mihai Melinescu vorbeşte cu fizicianul Andrei Dorobanţu şi cercetătorul  principal al Institului „Horia Hulubei” despre universul invizibil. Pe 25 martie, de la ora 22:30, la TVR 2, TVR HD  şi online pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Pentru orice țară, știința este unul dintre factorii fundamentali, nu doar ai cunoașterii umane, dar și ai civilizației. Ştiința este esențială publicului cel mai larg, de la copii, până la părinţi şi bunici.  Iar odată cu împlinirea a 60 de ani de înfiinţare atât a Televiziunii Române, cât şi a Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), TVR 2 aduce un program dedicaţi celor pasionaţi de ştiinţă, fie că vorbim de fizică, genetică, energie nucleară, medicină sau inteligenţă artificială.

Vineri, 25 martie, la Dincolo de viitor vom vorbi despre universul invizibil. „Veți auzi cuvinte poate mai puțin obișnuite: model standard, materie și energie întunecată, supersimetrie.  Vom discuta despre ele și despre cum  experimentele de la CERN ne poartă într-o călătorie fascinantă în timp, de la începutul Universului nostru până spre viitorul pe care ni-l putem imagina cu ajutorul fizicii și chiar ...dincolo de viitor”, spune Mihai Melinescu, gazda emisiunii.

În ediţia din 25 martie, intrăm în lumea particulelor elementare și a energiilor mari, în care, împreună cu Andrei Dorobanțu, invitatul nostru permanent, îi spunem bun venit profesorului Călin Alexa, Cercetător Principal la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, coordonatorul ATLAS Cluster România, echipa care lucrează la cel mai mare dintre experimentele de la Large Hadron Collider, uriașul accelerator de particule de la CERN, Geneva.

***

Emisiunea Dincolo de viitor este realizată de TVR2 în parteneriat cu Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), UEFISCDI - Uniunea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării și Asociația DECS.

„Cred că au trecut ani buni de când telespectatorii pasionaţi de informaţie ştiinţifică nu au avut parte de un program care să fie difuzat constant la televizor. Iata că din acest an – greu pentru TVR  - încercăm să umplem acest gol, deocamdată doar pentru 24 de minute. Ce dorim să obtinem cu această emisiune este cât se poate de clar: ne dorim ca telespectatorii noştri să ştie pe ce lume trăiesc, pe ce planetă și care este direcția către care se îndreaptă viitorul omenirii ca specie  - deocamdată unică - în Univers”, spune Camelia Boştină, producătorul TVR al emisiunii Dincolo de viitor.

 
Andrei Ionescu: “Se pare că, în faţa lui Dumnezeu unica bogăţie pe care o poţi trece dincolo sunt faptele noastre bune!”

Andrei Ionescu, soţul regretatei actriţe Ileana Stana-Ionescu, s-a alăturat campaniei umanitare TVR “Împreună facem bine!”. În vârstă de 97 de ...

Muzeul Apei

Muzeul Apei "Leonida Truță" din Cluj-Napoca

publicat: Joi, 26 Septembrie 2024

”Acest așezământ are menirea de a-ți reaminti ție, trecătorule, că de la o zi la alta apa este tot mai puțină și noi tot mai  mulți. Drept aceea, ...

Regizorul Silviu Purcărete, omagiat la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova

În cadrul „Săptămânii Purcărete”, iubitorii de cultură se pot delecta cu cinci dintre spectacolele apreciate ale marelui regizor, precum și cu ...