loader
Foto

Galerie foto

Mărturii din lagărul de la Periprava și povestea copiilor cu autism, la Dosar România

Miercuri, 23 aprilie, de la ora 21.00, la TVR 1 și pe TVR + aţi putut urmări o nouă ediție a emisiunii “DOSAR ROMÂNIA”, ce cuprinde două reportaje despre colonia de la Periprava și autism.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Localitatea tulceană Periprava se află pe brațul Chilia, la vreo șase ore de mers cu Pasagerul. Aflată în cel mai estic punct din România, Periprava este un sat de pescari, cei mai mulți dintre ei, ruși lipoveni. Astăzi aici trăiesc mai puțin de 60 de familii. În urmă cu 50 de ani, la Periprava a fost înființat unul dintre cele mai sinistre lagăre de muncă forțată. Deținuții politici au fost supuși unui regim al terorii de o cruzime inimaginabilă. Cei mai mulți dintre ei munceau la stuf, în apele înghețate ale Dunării.

Potrivit Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, au fost identificați aproape 170 de detinuți care au fost uciși sau au murit din cauza condițiilor din lagăr. A fost găsită și o groapă comună, în cimitirul din sat iar, în urma săpăturilor, aici au fost deshumate oseminte ale unor deținuți politici.

Reporterul Gabriel Geamănu a stat de vorbă cu ultimii trei subofițeri de la Periprava. Aici existau pe atunci o grădiniță, un cinematograf și cămine ale ofițerilor și subofițerilor. Paradoxal, colonia a însemnat și bunăstare pentru unii săteni. Astăzi, acest sat de pescari s-a schimbat, dar sărăcia a rămas aceeași. Oamenii nu mai pot pescui în voie dacă nu dețin permise de pescuit și nu plătesc impozite. Un film despre ororile comunismului și despre viața de azi la Periprava.

un reportaj de Gabriel Geamănu
imagine: Mihai Pătrașcu

**

"Copacii din deșert" este al doilea reportaj cu care vă așteptăm la “DOSAR ROMÂNIA”, pe 23 aprilie. Copiii care suferă de autism în România au șanse infime de recuperare. Deși există terapii care ameliorează afecțiunile, cu rezultate spectaculoase, acestea rămân inaccesibile pentru majoritatea părinților. 1.000 de euro pe lună costă ședințele de terapie comportamentală, terapie psihologică și kinetoterapie pe care un copil trebuie să le urmeze. Iar tratamentul durează câțiva ani.

Autismul este o boală complexă, o tulburare de neurodezvoltare care debutează până la vârsta de 3 ani și afectează capacitatea copiilor de a asimila informații, de a comunica și de a se orienta în spațiu. Trebuie acționat cât mai repede, pentru că, pe măsură ce copilul crește, recuperarea devine tot mai dificilă.

În toată lumea civilizată, copiilor li se decontează aceste terapii prin casele de asigurări. În România, cei care nu au să plătească 1.000 de euro pe lună, stau acasă, deși încă de acum patru ani există o lege care asigură accesul liber la terapii specifice. Numai că în cei patru ani care au trecut nu au fost elaborate și normele de aplicare a legii, așa că nimeni nu poate beneficia de prevederile ei. În acești patru ani o generație întreagă de copii a trecut de vârsta optimă la care puteau fi tratați. Și nu sunt deloc puțini. La nivel mondial, 1% din copii suferă de tulburări din spectrul autist. În România nici măcar o statistică nu s-a făcut.

un reportaj de Codruța Angelescu

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 
Liana Stanciu: „Românii sunt campioni mondiali, intergalactici și interplanetari la colinde!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

„M-am născut, probabil, în dorinţa mea de a fi actor”

Regizor, scenarist, preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România, actor, tată – Laurenţiu Damian este, cu toate faţetele personalităţii sale, ...

Folclorul românesc, vedetă pe scena Festivalului Internațional „Cântecele Munților” de la Sibiu

Iuliana Tudor ne aduce, la TVR 1, cele mai frumoase spectacole din cadrul ediției cu numărul 49 a Festivalului Internațional „Cântecele ...