PROMO
O călătorie prin fermecătoarea istorie a Văii Prahovei, cu povești tainice și cu personajele care le-au țesut. Urmărim o nouă ediţie a emisiunii prezentate de Cristi Tabără la TVR 1 pe 26 noiembrie, de la ora 17.00.
Prea frecventată? Poate. Prea cunoscută? Deloc.
Valea Prahovei, una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor din toată ţara, are încă secretele ei. În ediția „Exclusiv în România” de săptămâna aceasta, Cristi Tabără şi echipa sa ne invită să descoperim Valea Prahovei altfel decât o știam, să-i aflăm poveştile nespuse, să-i călcăm drumurile mai puţin bătute, să cunoaştem oamenii care şi-au pus amprenta asupra ei. În ultima duminică de noiembrie, la ora 17.00, pornim în drumeţie cu echipa „Exclusiv în România”, la TVR 1.
Vedere asupra Văii Prahovei de pe Stâncile lui Franz Joseph
Călătoria începe la cazinoul din Sinaia, clădire a cărei frumusețe este întrecută doar de istoriile petrecute între zidurile ei, istorii vesele, picante sau triste, cu momente de glorie și de decădere, exuberante, dar și tragice.
Cristi Tabără și ghidul echipei „Exclusiv în România”, povestitor neîntrecut, Costin Dumitru, istoric de artă
Cazinoul din Sinaia, Sala Baccara
Sala de teatru a cazinoului, în care a avut loc inaugurarea acestuia, dar și locul unde s-au ținut, mai târziu, ședințe ale CC al PCR - interviu cu istoricul de artă Costin Dumitru
Tot la Sinaia, facem o drumeție (la îndemâna oricărui turist) până la Stâncile lui Franz Joseph, dincolo de Poiana Stânii Regale. Un loc în care s-a petrecut o întâlnire mai puțin cunoscută, cea dintre regele Carol I și împăratul Austriei, dar și un spectaculos punct de belvedere asupra Văii Prahovei.
Ajungem și la Bușteni, la baza pârtiei Kalinderu, unde aflăm cine a fost cel al cărui nume îl poartă: Ion Kalinderu, primul administrator al Domeniilor Coroanei, personaj care a marcat nu doar România vremii, ci și amintirile Reginei Maria.
La baza pârtiei Kalinderu aflăm, alături de la Cristian Tabără, cine a fost Ion Kalinderu
Ceva mai departe, în fața gării, depănăm povestea eroului pe lângă a cărui statuie ne-am obișnuit să trecem grăbiți, spre tren sau la volan: caporalul Constantin Mușat. Aflăm și felul în care se leagă ea de istoria familiei care a trasformat localitatea Bușteni dintr-un sat modest în orașul industrializat și, mai apoi, turistic, pe care îl știm: familia Schiel.
Cantonul Schiel, în așteptarea unui proiect turistic care să îl readucă la viață
Copiii de la Clubul Schiel Sport, ași în schi - alpinism
Ajungem, apoi, pe platoul Bucegilor, în căutarea cantonului care veghea cândva funicularul construit de frații Schiel, o premieră a vremii lui. Iar călăuzele noastre competente sunt copiii din clubul Schiel Sport, numit astfel în onoarea celor pe care mulți dintre contemporanii noștri i-au uitat.
La poveşti cu antrenorul copiilor de la Clubul Schiel Sport, pe platoul Bucegilor, chiar lângă cantonul Schiel
Minunații ghizi ai echipei „Exclusiv în România” spre cantonul Schiel - copiii de la clubul Schiel Sport
Îi găsim, cu mic, cu mare, tot la baza pârtiei Kalinderu, antrenându-se pentru disciplina, şi ea puțin cunoscută, la care au obținut deja rezultate remarcabile: schi-alpinism. Aflăm mai multe despre acest sport deloc uşor şi descoperim ce presupun antrenamentele pentru el.
Schi pe role, la Bușteni. Antrenament de vară la schi - alpinism, cu antrenorul de suflet al celor mici, Radu Stanciu
Aruncăm o ultimă privire, de sus, spre Valea Prahovei și înapoi, în timp, spre oamenii care i-au adus prosperitatea cândva. Posibile modele pentru cei care ar putea să o facă și astăzi, dacă ar vrea. Pe 26 noiembrie, de la ora 17.00, îi însoţim din nou pe Cristi Tabără şi echipa sa într-o călătorie „Exclusiv în România”.
Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean