loader
Foto

Un nou episod din universul cunoașterii, sâmbătă la Teleenciclopedia

Sâmbătă, 15 septembrie, începând cu ora 19.10, la TVR 1, puteți urmări o nouă ediție a celei mai longevive emisiunii de cunoaștere, Teleenciclopedia.

 

Acest episod cuprinde un reportaj despre șase tapiserii celebre, o oprire de-a lungul Dunării, o incursiune în lumea trenulețelor de jucărie, o călătorie într-un pădure virgină din România și un popas în lumea moluștelor.

DOAMNA ȘI UNICORNUL

Cinci dintre cele șase tapiserii numite generic La Dame à la licorne (Doamna și unicornul) sunt interpretate ca reprezentând cele cinci simțuri – gust, auz, văz, miros, atingere. Cea de-a șasea tapiserie poartă mesajul "À mon seul désir" (dorința proprie fiecărui om) – echivalent cu fiorul iubirii.

(w500) Tapiserie

DUNĂREA. FLUVIUL-REGINĂ

Locuitorii Parcului Naţional Lonsko Polje (Croaţia) luptă periodic cu inundaţiile de pe râul Sava. Primăvara, satul croat Čigoč și lunca Moravei din Slovacia devin raiul berzelor, terenurile mlăștinoase din Turopolje atrag turmele de porci, în vreme ce caii sălbatici de Posavina preferă pădurile riverane.

DESPRE JUCĂRII. TRENULEȚELE

Scurtă istorie a trenulețelor de jucărie – „bijuterii inginerești” care au transformat lumea, trezind admirație și pasiune.

MOLUȘTELE

Continuăm incursiunea în captivanta și uimitoarea lume a moluştelor – încrengătura ce grupează cele mai multe vietăţi marine. Trăsătura lor comună este consistenţa „flască” a corpului (numele derivă din adjectivul latinesc mollis – „moale”). Unele sunt sedentare, permanent fixate pe un suport; altele, se deplasează lent ori, dimpotrivă, foarte rapid !

OCHIUL BEIULUI ȘI CASCADA BEUȘNIȚA

În județul Caraş-Severin, în partea de sud a Munţilor Aninei, se află unul dintre puținele locuri rămase încă virgine: Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, cu misterioasele sale comori naturale: Ochiul Beiului și Cascada Beușnița.

Această ediție este reluare din 17 februarie 2018 și poate fi urmărită online, în livestreaming, pe TVR+.

Producător:  OANA HAŞEGAN 
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 
Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

Primele dovezi că omul se împodobea, vin de acum zeci de mii de ani, pe când bijuteriile erau șiraguri de scoici, de dinți de animale, ...

Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

O nouă ediție ”Investiți în România!” dedicată patrimoniului național vă așteaptă pe TVR Internațional, marți, 24 septembrie, de la ora 21:00.

Panteonul, gloria Romei

Panteonul, gloria Romei

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

Cel mai complex și bine păstrat monument din Roma, primul de felul său al Antichității, este uimitorul Panteon. Spațiul original, vast și ...