loader
Foto

Galerie foto

Un film despre aur şi suflete, la Dosar România

Filmul „Câţiva oameni ca nişte fortăreţe”, semnat de Gabriel Geamănu, despre locuitorii din Roşia Montană şi protestatarii proiectului RMGC,difuzat luni, 28 octombrie, la TVR 1 este disponibil online.

 

Emisiunea "Dosar România" din 28 octombrie este disponibilă pe TVR+

Cine va răspunde pentru demolarea bisericilor şi cimitirelor din Roşia Montană? Cine va răspunde pentru dispariţia galeriilor romane? Va răspunde cineva dacă un uriaş iaz de decantare, plin cu cianuri, se va fisura sau sparge?

Realizatorul TVR Gabriel Geamănu v-a invitat, luni, 28 octombrie, să-i cunoaşteţi pe câţiva dintre cei care se opun demarării  proiectului minier de la Roşia Montană, în filmul „Câţiva oameni ca nişte fortăreţe", difuzat în emisiunea de publicistică Dosar România, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

Un film despre aur, despre sufletele morţilor, despre sufletele celor vii, despre curajul şi voinţa unor oameni ale căror conştiinţe nu au preţ. Un film despre forţa celor care au ieşit în stradă să protesteze pentru o ţară curată şi pentru viitorul copiilor lor.

Protagoniştii filmului sunt atât locuitori din zonă, cât şi miile de protestatari care şi-au expus în stradă nemulţumirea în ultimele săptămâni. În viziunea celor care opun rezistenţă, odată pornit acest proiect, care ar fi cel mai mare din Europa şi unul dintre cele mai mari din lume, ar şterge de pe faţa pamântului toată istoria localităţii Roşia Montană (Alburnus Maior), cea mai veche din România, după ultimele atestări.

Filmul lui Gabriel Geamănu „Câţiva oameni ca nişte fortăreţe" arată optica celor care se opun cu îndârjire ca proprietăţile lor, bisericile vechi de sute de ani, adevărate monumente istorice, cimitirele, galeriile romane să fie rase de pe faţa pamântului. Oamenii care se opun proiectului minier spun că sufletele lor nu pot fi cumpărate, că memoria străbunilor lor, înhumaţi în cimitirele care urmează a fi demolate, nu are nici un preţ. Gabriel Geamănu a surprins momentul în care un buldozer demolează o proprietate din satul Corna, locul în care va fi amplasat un uriaş iaz de decantare, adânc de 180 de metri.

Conform proiectului minier al celor de la Roşia Montană Gold Corporation, în acest gigantic iaz de decantare vor fi depozitate deşeuri foarte toxice şi mii de tone de cianuri. Reprezentanţii companiei miniere spun că acest iaz cu cianuri, aflat la 2 kilometri de oraşul Abrud, judeţul Alba, nu este o ameninţare pentru mediu şi pentru viaţa oamenilor. Cu toate acestea, mai sunt şi oameni care nu vor să plece şi care au rezistat presiunilor formidabile ale celor de la RMGC.

Majoritatea locuitorilor din Roşia Montană au acceptat să-şi vândă proprietăţile către companie şi să plece. Unii au cheltuit banii şi au rămas pe drumuri, alţii trăiesc în noul cartier Recea, de lângă Alba Iulia. Mulţi şi-au dezhumat morţii şi i-au strămutat, iar preotul greco-catolic Mircea Bud spune că acesta este un mare păcat, că nimeni nu are voie să-şi dezgroape morţii în schimbul a 40 de milioane de lei vechi. Acest lucru ar fi posibil numai la „A Doua Venire a Mântuitorului nostru Iisus Hristos".

 
Roxana Zamfirescu: „Mi-a rămas în amintire Drăgaica din vremea copilăriei mele”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Împreună facem bine! –TVR face apel la umanitate

Împreună facem bine! –TVR face apel la umanitate

publicat: Joi, 19 Septembrie 2024

Televiziunea Română invită publicul larg, companii, autorităţi, ONG-uri să se alăture demersului umanitar.

Când ar trebui să mergem la doctor, dacă avem probleme cu somnul. Apneea, dușmanul tăcut din timpul nopții

Atunci când ne trezim obosiți dimineața, deși am dormit un număr suficient de ore, ori, dimpotrivă, ne luptăm frecvent cu insomniile, este ...