loader
Foto

Galerie foto

Un cowboy încăpăţânat şi 3 premii Oscar: Dallas Buyers Club

Pe 8 octombrie, în seria Filmului de Artă, TVR 2 difuzează „Dallas Buyers Club”, lungmetrajul din 2013 care i-a adus lui  Matthew McConaughey premiul Oscar pentru Cel mai bun Actor în rol principal. Filmul poate fi urmărit de la ora 22:10.

 

Ron Woodroof, electrician din Dallas, descoperă la un control medical de rutină că a contractat virusul HIV. Anul este 1985, SIDA abia a intrat în atenţia publică, iar societatea americană nu e pregătită să facă faţă situaţiei.

Ron îşi dă seama că degeaba aşteaptă ajutor din partea sistemului; luându-şi destinul în mâini, se va război cu instituţiile medicale şi cu firmele farmaceutice pentru a face rost de tratament pentru el însuşi şi pentru alte victime ale bolii. El începe o contrabandă cu medicamente aduse din străinătate în Texas, neaprobate de FDA (The Food and Drug Administration). Acestea se dovedesc eficiente și sunt distribuite prin intermediul reţelei „Dallas Buyers Club”.

Lansat în 2013, filmul a fost recompensat cu 79 de premii şi 71 de nominalizări. Academia Americană de Film i-a oferit trei premii Oscar pentru: Cel mai bun Actor într-un Rol principal (Matthew McConaughey), Cel mai bun Actor într-un rol secundar (Jared Leto) şi cel mai bun machiaj. Pelicula a primit şi două Globuri de Aur la categoriile Cel mai bun Actor în rol principal şi Cel mai bun Actor în rol secundar, dar şi două premii la Screen Actor's Guild.

Pentru cotidianul The Guardian, interpretarea celor doi actori (McConaughey şi Leto) „ridică nivelul dramei socio-medicale din tărâmul normalului în ceva de-a dreptul remarcabil. În timp ce dramatica scădere în greutate a lui mcConaughey a ţinut titlurile presei, interpretarea lui înseamnă mai mult decât pierderea celor aproape 14 kilograme. Continuând reinventarea sa (a se citi „McConaissance”) (...) McConaughey este extrem de convingător în rolul său de cowboy amator de rodeo căruia i se dă 30 de zile să trăiască după ce-i diagnosticat cu virusul HIV, dar care refuză cu încăpăţânare să se întindă şi să moară”.

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 8 octombrie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

 
Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.

Înlocuirea animalelor de tracțiune, o temă de viitor

Înlocuirea animalelor de tracțiune, o temă de viitor

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Caii nu pot fi înlocuiți peste tot de tricicluri, dar aceasta este o soluție ecologică convenabilă, care pare a fi din ce în ce mai căutată ...

Eforturi comune de susținere a sinistraților

Eforturi comune de susținere a sinistraților

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Eforturile de ajutorare a sinistraților din județul Galați continuă, iar comunitatea se mobilizează pentru a arăta că împreună putem depăși orice ...