loader
Foto

Galerie foto

Telecinemateca aduce un clasic al genului noir

Miercuri, 5 octombrie, de la ora 20:10, urmăriţi la TVR 2 „Asigurare de moarte” (Double Indemnity), lungmetrajul din 1944, considerat filmul reprezentativ al genului noir.

 

Regizat de Billy Wilder, „Asigurare de moarte” este considerat arhetipul genului cinematografic noir; a fost lansat în 1944, după cartea cu acelaşi nume a autorului american James M Cain. Apreciat de mulţi critici când a fost lansat, lungmetrajul a fost nominalizat la şapte premii Oscar, deşi în final nu a câştigat niciunul;  filmul este considerat un clasic al genului noir şi a creat un standard pentru toate filmele noir care i-au urmat.

Povestea filmului, spusă la timpul trecut (prin voci de fundal), implică două personaje care-s legate de „o dragoste profană şi o crimă aproape perfectă”. Agentul de asigurări Walter Neff (Fred MacMurray) e cucerit pe loc de frumoasa Phyllis Dietrichson (Barbara Stanwyck), soţia unui client al său. Cei doi încep o relaţie amoroasă şi pun la cale un plan de ucidere a soţului încornorat, pentru a încasa poliţa de asigurare pe viaţă a acestuia.

Schema lor calculată şi cu sânge rece de a-l omorî pe soţul lui Phyillis, din dorinţa unui câştig financiar consistent, pică în final. Crima lor frauduloasă şi aproape perfectă duce la sentimente de vinovăţie, suspiciune, trădare şi o intrigă captivată într-un film cu numeroase mostre de dialog ascuţit şi meschin.

„Îmbunătăţind romanul lui Cain, filmul atinge perfecţiunea cu dialogul său, lipsa totală a sentimentalismelor şi descrierea oraşului Los Angeles ca pe un nou tip de urbe anonimă, imorală şi amorfă.  Pentru că au lucrat împreună, Robinson, MacMurray şi Stanwyck  nu au fost niciodată atât de buni”, scria The Guardian.

Considerat „semnificativ din punct de vedere cultural, historic sau estetic”, lungmetrajul lui Wilder a fost propus spre conservare de Biblioteca Congresului american în Registrul Naţional de Film; de asemenea, în ultimii 20 de ani, el a apărut pe poziţii fruntaşe în clasamentul celor mai bune 100 de filme americane, realizat de Institutul de Film American.

 
Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.

Înlocuirea animalelor de tracțiune, o temă de viitor

Înlocuirea animalelor de tracțiune, o temă de viitor

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Caii nu pot fi înlocuiți peste tot de tricicluri, dar aceasta este o soluție ecologică convenabilă, care pare a fi din ce în ce mai căutată ...

Eforturi comune de susținere a sinistraților

Eforturi comune de susținere a sinistraților

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Eforturile de ajutorare a sinistraților din județul Galați continuă, iar comunitatea se mobilizează pentru a arăta că împreună putem depăși orice ...