PROMO
„Hai la noi în povești! Cât încă se aud glasuri, cât încă se bat poteci...”, ne invită realizatoarea TVR Dite Dinesz. Mult îndrăgita serie de reportaje despre cei „Izolaţi în România” revine la TVR 1 cu 12 noi episoade filmate în 2023 şi 2024. Urmărim premierele duminica, de la ora 18.00, începând cu 20 octombrie.
„E o serie nouă de reportaje, 12 la număr, care vrem să fie leac la uitare”, ne-a mărturisit Dite Dinesz, realizatoarea „Izolaţi în România”. Seria de reportaje despre românii din cătunele izolate ale ţării se vede la TVR 1 duminica, de la ora 18.00, începând cu 20 octombrie.
„Pădurea acoperă potecile pe care am fost în 2006, 2016 sau 2019. Acolo unde omul pleacă la cer, nimeni nu îi mai ia locul. E un dar și o datorie să batem păduri pentru a ne întâlni cu ultimii locuitori de cătune”, ne asigură realizatoarea.
„Ne întristăm chemând omul la noi în povești și pe poteci. Dar îi amintim mereu cu blândeţe că lumea lor e de mult pe lume...”, dar mai ales că e tare păcat să se sfârşească. „Fiindcă e greu să ai doar o potecă pentru pâine, medic, magazin... Şi-atunci e un semn că lumea lor se duce odată cu ei. E semnul că omul nu mai e cum era. Nu mai vrea să îi fie frig, foame după o bucată de brânză, să se teamă de noapte. Omul vrea să fie la drum (n.n. să aibă casă la drum, la şosea)”, i-au povestit interlocutorii din satele izolate reporterului Dite Dinesz.
Dar cerul lor, al celor din cătune, va rămâne neprivit. „În această serie vorbim de poteci și de cer. Cât de mare e prețul plătit de omul care nu mai are cer de privit, dar are casă la drum?” Aflăm răspunsul în cele 12 episoade ale noii serii „Izolați în România”. La TVR 1, din 20 octombrie, duminica, la ora 18.00 şi în reluare - joi, de la ora 23.00.
„Te mănâncă lupii de la o casă la alta... aşa s-a pustiit lumea!”, îi spune cu amar Nea Costică reporterului neobosit... Alte 50 de personaje cu suflet mare şi cer senin în bătătură vom descoperi în seria nouă „Izolaţi în România”, la TVR 1.
Se deschide Muzeul „CĂTUNE Izolaţi în România”, la Gârda de Sus, în Apuseni
Pe lângă reportajele tv, Dite Dinesz mai are câteva surprize: pe 27 octombrie se deschide Muzeul „CĂTUNE Izolaţi în România”, la Gârda de Sus, în Apuseni. Apoi, vine rândul cărții... „O lume de mult pe lume - peste 100 de vieți povestite de reporterul Dite Dinesz” va fi dăruită publicului care vrea să îşi amintească de această lume, fie şi în paginile unei cărţi. Iar în decembrie, îi vom vedea pe oamenii care au făcut şi pe cei care au primit bine: „Împreună cu mai mulţi, ducem masa de Crăciun pe poteci. Ne întoarcem în timp pentru a nu uita”.
În 2006, reporterul Dite Dinesz şi cameramanul Marius Danci urcau prima potecă. De atunci au adus în faţa telespectatorilor peste o sută de oameni pe care i-au întâlnit la capătul a zeci de poteci din Alba, Maramureş, Suceava, Năsăud, Caraş-Severin, Mehedinţi, Tulcea, Vrancea, Neamţ, Harghita. Oameni care nu s-au întâlnit niciodată, dar au ceva în comun: trăiesc singuri cu aceleaşi rosturi de peste 100 de ani, în mijlocul unor păduri. Din 2017, au urcat mereu la ei. În 2023 şi 2024, i-au căutat din nou, pe unii nu i-au mai găsit. Iar lumea lor rămâne în poveşti.
„Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munți sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne așteptau, dar TVR i-a căutat pentru vorbele lor. Pentru pașii pe care îi fac în tăcere pe poteci. Pentru pacea din casele mici.
Îi căutăm cât potecile nu sunt pădure. Cât omul le mai calcă...
Îi căutăm cât îi mai putem asculta. Ne dau pace și vorbe bune. Suntem o emisiune... cu o misiune... să găsim poteci cu oameni. Aceasta este o lume de mult pe lume. Împreună o ținem în povești, să nu o înghită pădurea” – Dite Dinesz, realizatoarea seriei „Izolaţi în România”.
Imagine: Marius Danci
Reporter: Dite Dinesz
Montaj: Constantin Buţă
Postprocesare sunet: George Craioveanu
Ilustraţia muzicală: Mihaela Constantinescu
credit foto: Marius Danci şi Dite Dinesz, TVR Timişoara