loader
Foto

Galerie foto

Spectacolul fascinant al planetei vine la TVR

În această săptămână, pe TVR 2 şi TVR HD urmăriţi trei documentare din America de Sud, Taiwan şi Rusia, realizate de jurnaliştii Arte France. De la ora 19:00, luni, marţi şi joi.

 

Sarea incaşilor (luni, 4 ianuarie, ora 19:00)

Salinele  din Maras, aflate pe platoul înalt al Anzilor peruvieni, formează un vast şi complex labirint la mai bine de 3000 de metri înlţime. În inima acestor peisaje montane – care sunt printre cele mai frumoase din America de Sud – jurnalistul Andrea Oster se întâlneşte cu o familie de muncitori la mine.

La Maras sunt mii de bazine – construite de localnici – care adună apa sărată caldă ce iese din munţi. Din momentul în care apa s-a evaporat, la fund rămâne o preţioasă crustă albă: aurul alb al incaşilor. Urmaşii lor folosesc aceleaşi metode tradiţionale. (Le sel des Incas, Franţa-Germania, 2009)

Taipei 101-Aproape de cerul Taiwanului (marţi, 5 ianuarie, ora 19:00)

Câteva zile din viaţa Juliei, administrator al celui mai înalt zgârie-nori din Taipei. Taipei 101, gigantic bambus din sticlă şi oţel înalt de 509 metri, domină cerul capitalei taiwaneze. Zilnic, împreună cu alte zece mii de persoane, Julia Han-Li Meng, 45 de ani, pătrunde în acest turn, din care ea cunoaşte în detaliu fiecare dintre cele 101 etaje.

De patru ani ea este administratorul clădirii, veghind în cazul anunţurilor de furtună sau cutremur, asupra turiştilor rătăciţi, penelor de curent sau de climatizare...  (Taipei 101-sous le ciel de taiwan-Franţa-Germania, 2008)

Scufundătorii din Lacul Baikal (joi, 7 ianuarie, ora 19:00)


În sudul Siberiei, sub 25 grade Celsius, Igor Chanaiev și asistenții săi în căutare de omului, un pește rafinat ce se găsește doar în apele Baikal și care susține întreaga regiune înconjurătoare. Igor intră sub gheață printr-o gaură îngustă și se găseşte deodată în mijlocului unui basm. Dar expediția devine rapid o întreprindere periculoasă. (Les plongeurs fous du lac Baikal, Franţa-Germania, 2010)

 

 
Andrei Ionescu: “Se pare că, în faţa lui Dumnezeu unica bogăţie pe care o poţi trece dincolo sunt faptele noastre bune!”

Andrei Ionescu, soţul regretatei actriţe Ileana Stana-Ionescu, s-a alăturat campaniei umanitare TVR “Împreună facem bine!”. În vârstă de 97 de ...

Muzeul Apei

Muzeul Apei "Leonida Truță" din Cluj-Napoca

publicat: Joi, 26 Septembrie 2024

”Acest așezământ are menirea de a-ți reaminti ție, trecătorule, că de la o zi la alta apa este tot mai puțină și noi tot mai  mulți. Drept aceea, ...

Regizorul Silviu Purcărete, omagiat la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova

În cadrul „Săptămânii Purcărete”, iubitorii de cultură se pot delecta cu cinci dintre spectacolele apreciate ale marelui regizor, precum și cu ...