Faceți cunoștință cu familiile regale și cetățenii lor loiali, în timp de pace și război - reginele şi muncitorii, iscoadele şi soldaţii. Documentarul „Attenborough şi muntele furnicilor” se vede la TVR 1, joi, 1 mai, de la 18.15.
Munţii Jura din Elveţia oferă scena naturală ideală pentru desfăşurarea vieţii în două oraşe. La prima vedere, ele par aproape identice, dar, în cursul unui an, aceste cetăţi vor trece prin întâmplări complet diferite. Ca orice oraş, ele au reţele sociale şi infrastructură de transport, pentru a ţine locuitorii informaţi şi bine hrăniţi. Dar, spre deosebire de junglele noastre urbane, ele sunt construite şi conduse de furnici de lemn. Povestea lor, relatată, aproape ca o epopee medievală, de David Attenborough, ne conduce prin tărâmul misterios al furnicilor, prezentându-ne reginele şi muncitorii, iscoadele şi soldaţii – cu uimitoarele lor poveşti de viaţă. Urmărim documentarul „Attenborough şi muntele furnicilor” (ATTENBOROUGH'S ANT MOUNTAIN, Austria-Regatul Unit-Australia, 2017), scenariul şi regia: Martin Dohrn şi Joe Loncraine, cu David Attenborough, prezentator, joi, 1 mai, de la ora 18.15 şi în reluare, de la 0.15.
Pe de o parte, există o super-colonie puternică de peste un miliard - una dintre cele mai mari societăți de animale de pe Pământ. Viața, în această colonie, se bazează pe cooperare și armonie. Pe de altă parte, vedem un singur oraș movilă în care furnicile din aceeași specie poartă perpetuu războaie împotriva coloniilor învecinate. Zeci de mii de furnici sunt ucise în aceste conflicte an de an.
David Attenborough ne duce adânc în inima acestor societăți de furnici, pentru a asista la o dramă în plină desfășurare. Faceți cunoștință cu familiile regale și cetățenii lor loiali, în timp de pace și război! Endoscoapele compatibile cu 4K și sistemele de lentile 4K în miniatură special concepute ajută la explorarea acestor imperii în miniatură în moduri care nu au mai fost văzute până acum - din perspectiva... furnică!
„Documentarul Attenborough şi muntele furnicilor aduce o lumină asupra originilor misterioase ale acestor orașe extraordinare. Pe parcursul unui an, aruncăm o privire de furnică asupra dramei, tandreței și agresivității incredibile a vieții din colonii. Facem cunoştinţă cu o distribuție de personaje furnici de lemn care ne conduc în viața lor secretă. Aprofundăm mecanismele remarcabile care au evoluat în cadrul super-coloniei și provocăm teoriile despre comportamentul social evolutiv al furnicilor”, spun realizatorii.
Documentarul „Attenborough şi muntele furnicilor” a adunat o listă impresionantă de premii, printre care amintim:
*2018 - US International Film & Video Festival – Premiul pentru Imagine;
*2018 – International Nature Film Festival - Premiul pentru cel mai bun film despre natură;
*2018 – Cannes Corporate Media & TV Award - Premiul la categoria: Natură, mediu, ecologie;
*2018 - WIFF – Woodpecker International Film Festival – Premiul pentru cel mai bun documentar despre mediu;
*2019 - New York Festival – Premiul cel mare în categoria Natură & Viaţa în sălbăticie; pentru Imagine, pentru Cel mai bun prezentator.
foto: © Terra Mater/ Ammonite Films, Martin Dohrn