loader
Foto

Serviciul militar obligatoriu, dezbătut la „Referendum” | VIDEO

Ministerul român al Apărării recurge la o campanie splimentară de recrutare a rezerviştilor voluntari. Mulţi experţi militari pledează pentru armata obligatorie. Cu acest subiect ne-a aşteptat Mihai Rădulescu la TVR 1 pe 10 ianuarie, de la 21.00.

 

Escaladarea crizei de la frontierele Ucrainei, ca urmare a ameninţării militare ruseşti, a amplificat preocuparea statelor europene pentru creşterea capacităţilor naţionale de apărare. Acestea vizează nu doar tehnica de luptă, ci şi efectivele militare. Încă de acum 7 ani, după anexarea Crimeii de către Rusia, în mai multe ţări de pe bătrânul continent s-au înmulţit discuţiile despre armata obligatorie.

În România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în 2007, iar armata română s-a confruntat apoi cu o criză de personal din ce în ce mai mare. Anul trecut, Ministerul Apărarii a început să recruteze rezervişti voluntari, dar tinerii nu s-au înghesuit să ocupe locurile puse la dipoziţie, deşi acestea sunt remunerate. Ministerul s-a văzut nevoit să recurgă la o campanie suplimentară de recrutare, care se desfăşoară zilele acestea, până pe 21 ianuarie.

În acest context complicat, sunt tot mai multe voci, în special printre experţii militari, care pledează pentru revenirea la armata obligatorie.

Ca de obicei, la „Referendum”, încercăm să luăm pulsul publicului, astfel încât vă întrebăm: Consideraţi că în România ar trebui reintrodus serviciul militar obligatoriu?

Invitaţi la dezbaterea din 10 ianuarie în studioul TVR au fost: Iulian Fota, director general Institutul Diplomatic Român (IDR), fost consilier prezidenţial pe securitate naţională, gen. (r) Virgil Bălăceanu, preşedinte Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă din România (AORR), Ovidiu Voicu, director executiv Centrul pentru Inovare Publică, respectiv Alina Grigore, jurnalist de investigaţie şi corespondent de război, TVR.

Mihai Rădulescu: „Ne aflăm la începutul unei săptămâni diplomatice extrem de importante pentru dezamorsarea crizei ce riscă să explodeze la frontierele Ucrainei, din cauza ameninţării militare ruseşti. Sunt discuţii între oficiali americani şi ruşi la Geneva, urmează Consiliul NATO-Rusia la Bruxelles, apoi o reuniune OSCE, cu participarea Rusiei, la Viena. Aşteptările legate de soluţiile diplomatice nu sunt însă deloc optimiste, aşa încât rămân la cote mari îngrijorările europenilor privind un posibil conflict armat în estul Ucrainei. De aici şi atenţia sporită acordată capacităţilor naţionale de apărare.”

Telespectatorii sunt aşteptaţi, ca de obicei, să voteze şi să trimită comentarii sau întrebări pe platformele cunoscute: stiriletvr.ro si hotnews.ro, Facebook Referendum şi TVR1. Începând cu ora 21.00, vor putea şi vota DA sau NU, ca răspuns la întrebarea ediţiei. Evoluţia votului va fi prezentată în timpul emisiunii, iar rezultatul final îl aflăm, ca de obicei, în următoarea întâlnire cu „Referendum”.

„Referendum” este o producţie TVR 1, proiect demarat în toamna anului 2021 alături de partenerul hotnews.ro, în care o temă de actualitate este susţinută cu argumente de două tabere cu opinii contrare şi la care telespectatorii participă activ, acordându-şi votul pentru una sau cealaltă dintre echipe. Realizator şi gazdă, Mihai Rădulescu, moderator cu experienţă, intervine pentru a asigura echilibrul confruntării. „Referendum” se vede în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, la TVR 1, în direct. Românii din afara graniţelor sunt şi ei invitaţi la vot: emisiunea se difuzează simultan şi la TVR Moldova, iar de la ora 22.50, tot luni, la TVR Internaţional.

 

 
Concursul „Enescu”: TVR Cultural difuzează, în direct, finala la pian

TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească duminică, 22 septembrie, de la ora 18.00, finala Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului ...

Sirma Granzulea, vocea de aur a aromânilor

Sirma Granzulea, vocea de aur a aromânilor

publicat: Duminică, 22 Septembrie 2024

Cu ocazia aniversării sale, aducem un omagiu uneia dintre cele mai apreciate voci ale cântecului aromân, recunoscută pentru contribuția sa la ...

Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Cel mai dureros e când oamenii te trag de mână și spun „Haideți să vă arătăm.... că nu mai avem nimic!”

O rupere de nori fără precedent aducea, în noaptea dintre 13 și 14 septembrie, urgia în satele din județele Galați și Vaslui. După ce au căzut ...