loader
Foto

Galerie foto

Seria documentară „1989 - Decembrie roșu”, la TVR INFO

Televiziunea Română – unul dintre principalii actori ai Revoluţiei din 1989 – propune telespectatorilor săi un serial documentar despre cel mai important eveniment trăit de societatea românească în ultimii 83 de ani, de la înlăturarea monarhiei din România (tot în decembrie).

 

„1989 - Decembrie roşu este o producţie realizată din necesitatea de a cunoaşte adevărul despre o epocă nu de mult apusă, despre un eveniment care a schimbat destinul tuturor românilor”, explică realizatorii producţiei în 18 episoade, pe care TVR INFO o difuzează din 4 decembrie, de luni până vineri, de la ora 23.00.

Revoluţia Română ne-a oferit şansa, în ultimii 30 de ani, să înţelegem şi să trăim libertatea. Serialul este important mai ales pentru tinerii care nu ştiu nimic din ceea ce a însemnat, cu adevărat, această poveste din decembrie ‘89, este important pentru toţi cei care nu înţeleg ce reprezintă Revoluţia Română pentru istoria României şi pentru istoria personală a fiecăruia dintre noi. Dar spectatorul tânăr, ca şi cel care a uitat, trebuie să se raporteze la ceva. Şi nu numai vorbind de Baricada de la Intercontinental, ci şi de revoltele şi Revoluţia de la Timişoara, Iaşi, Arad, Brăila, Buzău, Cluj, Constanţa, Cugir, Lugoj, Reşiţa, Sibiu, Bucureşti.

Rapoartele comisiilor de cercetare, sintezele parchetelor de-a lungul timpului, stenogramele în faţa comisiilor senatoriale, toate documentele de pe site-urile dedicate, multitudinea de interviuri personale din 1997 până astăzi, cărţile şi articolele de presă, catalogate, fişate şi inventariate au constituit o bază solidă pentru demararea proiectului 1989 - Decembrie roşu. Sunt generaţii care nu au trăit şi nu au înţeles ce s-a petrecut atunci şi nici nu ar avea de unde să înţeleagă. S-au scris biblioteci de cărţi, există un Institut al Revoluţiei, există studii interesante, dar şi maculatură pe seama Revoluţiei Române.

La 34 de ani de la evenimentele din decembrie 89, Dosarul Revoluției a ajuns la tribunal pentru a fi judecat. Rechizitoriul a fost acceptat, în sfârșit, în camera preliminară. Miercuri, 25 octombrie 2023, Curtea de Apel București a constatat legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul privindu-i pe inculpaţii - Iliescu Ion, fost preşedinte al României, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. de art. 439 lit. a, g, i, k din Cod penal; - Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. de art. 439 lit. a, g, i, k din Cod penal; - gl. (rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviaţiei Militare, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. de art. 439 lit. a, g, i, k din Cod penal.

Curtea de Apel a constatat legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală și a dispus începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu şi gl. (rtr.) Rus Iosif.
Decizia nu este una definitivă!

Cornel Mihalache și Răzvan Butaru speră ca în 2024, la 35 de ani de la Revoluție, să realizeze o nouă serie din ciclul "Decembrie Roșu", prin care să definitiveze pentru Televiziunea Română și prin TVR, pentru public, "Dosarul Revoluției".

 

 
Liana Stanciu: „Românii sunt campioni mondiali, intergalactici și interplanetari la colinde!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

„M-am născut, probabil, în dorinţa mea de a fi actor”

Regizor, scenarist, preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România, actor, tată – Laurenţiu Damian este, cu toate faţetele personalităţii sale, ...

Folclorul românesc, vedetă pe scena Festivalului Internațional „Cântecele Munților” de la Sibiu

Iuliana Tudor ne aduce, la TVR 1, cele mai frumoase spectacole din cadrul ediției cu numărul 49 a Festivalului Internațional „Cântecele ...