loader
Foto

Recital extraordinar al chitaristului Dragoş Ilie la TVR Cultural, în direct de la Ateneul Român

PROMO

Unul dintre cei mai carismatici artişti ai momentului, Dragoș Ilie face din chitara clasică vedeta serii de marţi, 8 octombrie. Concertul „Moștenitorii României muzicale”, susţinut pe scena Sălii Mari a Ateneului, poate fi urmărit în direct la TVR Cultural, de la ora 19.00.

 

Adevărată revelație a ultimilor ani pe scenele românești de concert, dar și la nivel internațional, chitaristul Dragoş Ilie susține marți, 8 octombrie, un recital extraordinar în Sala Mare a Ateneului Român. Evenimentul face parte din seria Radio România Muzical „Moștenitorii României muzicale”, dar și din proiectul „Discoveries” propus de EBU (European Broadcasting Union), care cuprinde înregistrări cu repertorii și soliști ieșiți din comun. Telespectatorii TVR Cultural pot urmări în direct recitalul de chitară clasică oferit de artist, de la ora 19.00.

„Acest concert ce urmeaza să-l cânt la Ateneu are o însemnătate dublă pentru mine. Este o trăire cu adevărat specială să cânți într-un veritabil templu al artei, care a găzduit cei mai mari muzicieni ai noștri, mă gândesc aici în special la Enescu… În același timp, îl simt și ca pe o întregire, împlinire a venirii mele permanente acasă. Am pregătit un program ce sper să vă încânte, cu muzica mea preferată: repertoriu românesc, lucrări japoneze, dansuri spaniole, sonate vieneze pentru chitară romantică. Sper să ne putem bucura împreună de magia chitarei. Vă aștept la concert, pe 8 octombrie!”, ne invită Dragoș Ilie să urmărim recitalul transmis în direct la TVR Cultural.

(w882) „Moșten

Programul pe care ni-l propune e o călătorie printre țări, stiluri și piese, multe dintre ele rarități pentru publicul românesc. Sonorități românești – în Sonatina de Béla Bartók și „Lăutarul” din Suita „Impresii din copilărie” de George Enescu; sonorități vieneze, în două sonate de Wenzeslaus Thomas Matiegka, compozitor ceh care a trăit între anii 1773 și 1830, unul dintre marii chitariști ai secolului al XIX-lea; sonorități japoneze, într-o piesă semnată de Toru Takemitzu și alta a cubanezului Leo Brouwer, explorând însă universul nipon; sonorități spaniole, în piese de Manuel de Falla și Joaquin Rodrigo.

Absolvent al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, Dragoş Ilie a obţinut, în anul 2015, prestigioasa bursă Woodruff pentru completarea studiilor de licență la Schwob School of Music - Columbus State University, în SUA, la clasa compozitorului și pedagogului Andrew Zohn. Anii petrecuţi în Statele Unite i-au adus chitaristului român peste 40 de premii la cele mai prestigioase competiții din lume, între care Koblenz Guitar Festival, Guitar Foundation of America (GFA), Tokyo Guitar Competition, Culiacan International Competition, Changsha International Guitar Festival, Miami Guitar Festival. A susținut concerte, masterclass-uri și workshopuri în Europa, Statele Unite și Asia. Pe perioada studiilor doctorale la University of Texas at Austin SUA, finalizate anul acesta, Dragoş Ilie a fost asistent universitar la clasa renumitului pedagog și interpret Adam Holzman.

În 2022, Dragoș a devenit partenerul de scenă al celebrului violonist Alexandru Tomescu, în cadrul turneului Stradivarius. Cei doi artişti au evoluat de atunci împreună pe numeroase scene naționale și internaționale şi au organizat masterclass-uri pentru tineri artişti în devenire.

Întors în România, Dragoş Ilie este, în prezent, profesor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.

 
Mici și mari secrete pentru a fi ales. Viorica Capdefier și Domnica Cîrciumaru ne descoperă instituția directorului de casting la „Nocturne”, pe TVR 1

Sunt două personalități ale cinematografiei din țara noastră, amândouă membre ale Academiei Europene de Film. Ba mai mult, una dintre ele are ...

Performanța sportivă, influențată de un cumul de factori

Pe lângă talent, abilități și disponibilitatea de a se antrena susținut, sportivul are nevoie de un mediu care îl stimulează să se autodepășească ...

Ingeniozitatea tehnologică, scut împotriva destinului

Ingeniozitatea tehnologică, scut împotriva destinului

publicat: Vineri, 22 Noiembrie 2024

Orașul New York, cândva simbol al visului american, își trăiește propriul coșmar, captiv între apele care amenință să-i înghită gloria.