loader
Foto

Psihologul Radu Leca spune: „Nu îți mânca emoțiile”!

PROMO

Mâncăm de stres, scrollăm ore în șir pe social media, iar mersul la psiholog încă ridică sprâncene. Psihologul Radu Leca vine cu răspunsuri directe și soluții empatice pentru toate aceste frământări, într-un dialog sincer despre sănătatea emoțională, rușine, sprijin și vindecare. În fiecare miercuri, la Telejurnal martinal, la TVR 1 şi TVR INFO.

 

De la depresie și dependența de rețelele sociale, până la relația cu mâncarea sau colegii dificili, Radu Leca ne aduce explicații clare și soluții practice pentru problemele cu care ne confruntăm zi de zi şi ne oferă repere pentru o viață psihologică mai echilibrată.

Întrebare: În SUA, mersul la psiholog este o normalitate. Cum este la noi? S-a schimbat societatea vizavi de „ruşinea” de a merge la psiholog?

Răspuns: În România, atitudinile față de terapia psihologică s-au schimbat în bine în ultimii ani. Internetul a contribuit la această schimbare, dublu. Drept sursă a problemelor ce te fac să ajungi la psiholog şi, secundo, drept soluţie a problemelor existente.

Din motive diferite, din ce în ce mai mulți oameni își recunosc nevoia de ajutor profesional pentru sănătatea mentală și sunt dispuși să vadă un psiholog.

Cu toate acestea, adevărul este dureros: stigmatul nu a dispărut complet, iar ideea de „rușine" persistă în unele cercuri.

(w882) Radu Leca

Întrebare: Tot mai mulţi oameni ajung în situaţia de a suferi de depresie. Cum putem, dacă e posibil, să prevenim depresia?

Răspuns: Prevenirea depresiei implică abordări multidimensionale şi cu conținut holistic. Menținerea unui stil de viață sănătos - activitate fizică regulată, alimentație echilibrată, și somn suficient - joacă un rol crucial. De asemenea, cultivarea relațiilor sociale pozitive, dezvoltarea abilităților de coping și gestionarea stresului sunt factori preventivi importanți. Conexiunea cu credința și păstrarea valorilor spirituale contribuie la prevenirea apariției episoadelor depresive.

Întrebare: Cum se tratează depresia?

Răspuns: Depresia poate fi tratată eficient printr-o combinație de terapie (precum terapia cognitiv-comportamentală), medicație antidepresivă psihiatrică și schimbări în stilul de viață.

Uneori, terapia de grup sau psihoterapia sistematică sau sprijinul familial sunt incluse în planul de tratament.

Întrebare: Stăm din ce în ce mai mult pe reţelele sociale, dar asta ajunge să ne izoleze de cei din jur. A sta pe Facebook, TikTok, Instagram este o dependenţă. Cum putem trata această dependenţă?

Răspuns: Dependența de social media este gestionată corect prin stabilirea unor limite clare și respectarea acestora, luând pauze tehnologice ciclice și promovând activități în viață reală care să stimuleze interacțiunea socială și funcționarea cerebrală.

Terapia sau consilierea ajută, de asemenea, în cazurile severe. Conexiunea cu spiritualitatea, în cele mai multe cazuri văzute de mine, nu există. Pacientul afirmând că nu are o relație cu Dumnezeu sau că nu îl mai simte/aude/vede pe Dumnezeu.

(w882) Laura Fron

Întrebare: Avem o relaţie emoţională cu mâncarea. Mâncăm de bucurie, de stres, de plictiseală, de anxietate. Ne trezim ronţăind mai tot timpul sau mâncând necontrolat. Aveţi o soluţie miraculoasă pentru aceste situaţii?

Răspuns: Radu Leca spune „Nu îți mânca emoțiile”! Emoțiile și mâncarea sunt adesea interconectate. Soluția care rezolvă evenimentul permanentizat implică dezvoltarea unei conștientizări emoționale și crearea unor rutine alimentare sănătoase și planificate.

Terapia generează sprijin și explorează cauzele emoționale și dezvoltarea unor strategii de coping mai sănătoase.

Întrebare: Prietenii ni-i putem alege, dar nu şi colegii de serviciu. Dacă există în colectivitate persoane diagnosticate cu tulburări emoţionale cum relaţionăm?

Răspuns: Etica, empatia şi respectul sunt valoroase în relaționarea cu colegii care au tulburări emoționale. Este absolut firesc să cultivi un mediu de sprijin și să nu faci presupuneri despre capacitățile unei persoane.

Comunicarea deschisă și compasiunea sunt chei psiho-emoţionale pentru menținerea relațiilor pozitive la locul de muncă.

Întrebare: Mulţi oameni nu mai fac diferenţa între psiholog şi psihiatru. Care e diferenţa, ce tratează fiecare? Care este traseul unui pacient? Cât de scump din punct de vedere financiar este să ne tratăm de o tulburare emoţională?

Răspuns: Psihologii sunt specializați în furnizarea terapiei și consilierii psihologice, în timp ce psihiatrii sunt medici care pot prescrie medicamente. Psihologul nu finalizează Facultatea de Medicină. Traseul unui pacient începe cu evaluarea psihologică, realizată de un psiholog clinician, urmată de recomandări pentru terapie, redirecţionare către psihiatru care prescrie medicație cu sau fără internare. Costurile diferă în funcție de tipul și durata tratamentului, dar în general, asigurarea medicală poate acoperi unele dintre aceste cheltuieli.

(w882) Matinal cu

Sfaturile lui Radu Leca le puteţi auzi în fiecare miercuri în cadrul Telejurnalului matinal, de la TVR 1 şi TVR INFO.

 

credit foto: TVR

 
Concert de pricesne „Lumină din lumină”, la TVR 1

Muzica și credința creează o atmosferă cu totul aparte. Ne bucurăm de interpretări sublime ale pricesnelor și muzicii bizantine, oferite de ...

Dezechilibrul viață profesională - valori personale. Totul se rezolvă cu bani?

„Am remarcat și mi-a plăcut ce-ai făcut, să nu crezi că nu am observat efortul tău și implicarea ta.” Când nu mai auzi fraza asta și când nici ...

„Steaua Nordului” – acolo unde visurile și stelele se întâlnesc. Concert Paula Seling la TVR 1

A doua zi de Paşti pătrundem în universul Paulei Seling urmărind „Steaua Nordului”, un concert pentru sufletul copilului din fiecare dintre noi. ...