PROMO
Duminică, 24 ianuarie, telespectatorii TVR au putut urmări programe speciale dedicate Micii Uniri. TVR Iaşi a asigurat transmisiuni directe de la manifestările din Piaţa Unirii din Iaşi, la împlinirea celor 157 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Edițiile sunt disponibile online pe TVR+
Unirea într-un singur stat a fost pentru români idealul de veacuri. Unirea Naţiunii s-a împlinit treptat, în diferite etape istorice. Duminică, 24 ianuarie, TVR ne propune să retrăim, pe parcursul unei zile, cele mai importante evenimente ale unuia dintre cele mai semnificative momente din istoria naţională, Mica Unire.
România s-a născut la Iaşi este titlul documentarului care demarează seria programelor speciale de la TVR 1 din 24 ianuarie, difuzat de la 10.40, preluat de la TVR Iaşi (difuzat în simulcast şi la TVR Moldova şi reluat, de la 17.30, la TVR Internaţional). Realizatoarea Gabriela Baiardi îşi propune să explice de ce Iaşul este oraşul unirii românilor în momente istorice importante, dezvoltând mişcarea separatistă de la 1859.
De la 11.20, TVR 1 ne aşteaptă în Iaşul care uneşte, un program special, difuzat în direct din Piaţa Unirii din Iaşi, preluat tot de la TVR Iaşi şi transmis în simulcast cu TVR 3, TVR Internaţional şi TVR Moldova. Ediţia specială cuprinde manifestările omagiale dedicate împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române: onorul prezentat de Armata Română, intonarea Imnului Naţional, ceremonialul religios Te Deum, discursuri ale oficialităţilor centrale şi locale, ceremonialul depunerii de coroane la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, defilarea detaşamentelor militare, intonarea Horei Unirii şi desfăşurarea Horei Populare.
De la ora 13.00, la TVR 1 putem revedea o ediţie specială a Tezaurului folcloric, cu tema „Hora şi Tricolorul, simboluri ale unităţii naţionale”.
După-amiază, de la 18.35, TVR 1 difuzează documentarul Zbuciumatul destin al lui Cuza Vodă, preluat, de asemenea, de la TVR Iaşi şi difuzat, de la 20.30, şi la TVRi. De aproape 70 de ani, Ruginoasa doreşte să-l aducă pe Cuza Vodă la locul iniţial al înmormântării în „gropniţa domnească”. Filmul prezintă atât argumente care susţin acest demers, cât şi motivaţia celor care se opun.
Filmul este urmat, de la 19.10, de un alt documentar, semnat de Oana Lazăr, de la TVR Iaşi - Elena Cuza - doamna României. Vlăstar al familiei moldoveneşti Rosetti, Elena şi-a asumat cu destoinicie şi spirit de sacrificiu rolul de Doamnă a ţării. L-a sprijinit mereu pe Alexandru Ioan Cuza în domnia sa dificilă. Mai multe detalii despre documentarele dedicate Micii Uniri difuzate duminică, la TVR 1, aici.
***
TVR 2 a programat duminică, 24 ianuarie, de la ora 16.00, dezbaterea moderată de istoricul Dorin Matei, cu titlul Alexandru Ioan Cuza – Omul şi timpul său, emisiune realizată de Georges Boisnard. Istoricii Georgeta Filitti şi Sergiu Iosipescu sunt invitaţii care vor discuta despre modul în care nu greşelile, ci faptele mari ale lui Alexandru Ioan Cuza l-au dus spre o abdicare forţată. Admirat de unii şi contestat de alţii, aşa cum se întamplă cu cei care domină o epocă istorică, Alexandru Ioan Cuza a rămas pentru români şi istoria românilor omul „Micii Uniri de la 1859”, care, după 7 ani de glorioasă domnie, a avut alţi 7 ani de dureros exil printre străini, acolo unde a trecut în nefiinţă fără să-şi mai revadă ţara. Mai multe detalii găsiți aici.
***
Tot TVR Iaşi este „responsabil” cu programul special dedicat Micii Uniri şi la TVR 3. De la ora 9.00, putem urmări, în direct, emisiunea-magazin Unirea, Naţiunea a făcut-o!, despre semnificaţia Unirii şi personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, emisiune realizată de Vasile Arhire. Vom afla mai multe despre viaţa şi domnia lui Cuza, despre reformele sale cele mai însemnate, precum şi despre cei mai apropiaţi susţinători ai săi. La dezbatere vor participa istorici, muzicieni, scriitori, elevi olimpici, cercetători ştiintifici, vom vedea imagini în direct din Piaţa Unirii, dar şi reportaje din Iaşi, Bârlad, Galaţi.
De la ora 18.00, tot la TVR 3, intrăm pentru două ore, în lumea balurilor din vremea Unirii, evenimente care constituiau principalul divertisment la mijlocul secolului al XIX-lea. În emisiunea Magazin de sărbătoare: Balurile din vremea Unirii, transmisă de la Muzeul Unirii din Iaşi, ascultăm muzică clasică şi lăutărească, dansăm vals şi menuet, vorbim despre viaţa mondenă, măşti, obiceiuri culinare şi modă vestimentară. Balurile din vremea Unirii sunt evocate de istoricii Aurica Ichim şi Sorin Iftimi, de muzicologul Carmen Chelaru şi artista plastică Miruna Haşegan, precum şi de interpreţi de la Liceul de Arte „Octav Băncilă” (coregrafia Cristina Todi) şi Universitatea de Arte „George Enescu” (coordonator, Ciprian Chiţu). Emisiunea este difuzată şi la TVRi şi TVR Moldova.