loader
Foto

Galerie foto

Prin miezul fierbinte al Dobrogei, cu „Exclusiv în România”, la TVR 1|VIDEO

PROMO

Oameni de etnii şi religii diferite trăiesc aici într-o armonie exemplară. Cristian Tabără şi echipa sa ne-au invitat duminică, 25 octombrie, de la ora 17:00, să călătorim prin Dobrogea, pentru o porţie de spiritualitate şi pentru o lecţie de navigaţie.

 

O nouă duminică, o nouă călătorie spre locuri minunate de la noi din ţară, descoperite de echipa Exclusiv în România. Pe 25 octombrie, la ora 17.00, alături de Cristian Tabără şi colegii săi, am pornit spre Dobrogea, i-am străbătut miezul fierbinte, către acea spiritualitate minunată care permite oamenilor de etnii și religii diferite să trăiască aici într-o armonie exemplară.

(w882)

Ocazie cu care am descoperit sfinţi ortodocşi de talie internaţională, precum Sf. Dionisie Exiguul, cel care a dat lumii calendarul din zilele noastre, sau Sf. Gherman, prietenul Sf. Ioan Casian. Lângă mănăstirea închinată lui, ne-am încumetat să urcăm la Grotele Sihaştrilor, din rezervaţia naturală Canaraua Fetei.

(w882)

(w882)

Ce sfânt a dat lumii calendarul din zilele noastre?

(w882)

Cuviosul Dionisie cel Smerit sau Dionisie Exiguul (n. cca 470 - d. cca 545, Roma) a fost un cunoscut teolog din secolul al VI-lea, originar din Sciţia Minor (Dobrogea de astăzi). Călugărul, matematicianul, traducătorul, scriitorul prezentat de biograful său, Cassiodor, ca fiind „de neam scit, dar de maniere întru totul romane, foarte priceput în ambele limbi (latină şi greacă), perfect cunoscător al Sfintei Scripturi şi al Dogmaticii”, este cunoscut pentru propunerea numărării anilor începând cu anul naşterii lui Isus Hristos, sistem de numărare utilizat atât în calendarul iulian, cât şi în calendarul gregorian. Prăznuirea sa se face la 1 septembrie, în calendarul ortodox şi la 4 octombrie, în cel catolic.

„La Exclusiv în România, ne-am oprit în mica localitate turcească Başpunar, cu pitorescul ei, demn de un sat - muzeu, dar nu i-am neglijat nici pe tătari. I-am vizitat la Techirghiol, le-am aflat istoria, dar şi reţetele delicioase, pentru că nimerim în toiul unei sărbători locale, cu poveşti, preparate şi dansuri tradiţionale”, ne-a povestit producătoarea Cristina Madgearu. Nu rataţi imaginile pline de culoare, duminica aceasta, la TVR 1.

(w882)

Iar pe final, pentru că la momentul realizării filmărilor era foarte cald afară, echipa de realizatori ai emisiunii ne-au readus în prim plan marea: ne-am îmbarcat la Constanţa, pentru o lecţie de navigaţie. Toate pânzele sus!

(w882)

Întâlnirea cu Cristian Tabără şi echipa Exclusiv în România a fost programată pentru duminică, 25 octombrie, ora 17.00, la TVR 1.

 
Românii își decid viitorul și valorile. De ce ar trebui să ieșim la vot la prezidențiale și parlamentare

Septimius Pârvu, expert în bună guvernare în cadrul Expert Forum, și Elena Calistru, președinta organizației Funky Citizens, explică, pentru TVR, ...

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

publicat: Sâmbătă, 23 Noiembrie 2024

Rugby-ul are o lungă istorie de succes şi în ţara noastră! În urmă cu 100 de ani, România lua chiar o medalie olimpică, iar de la debutul Cupei ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...