loader
Foto

Prezențe românești – Învățământul în limba română din Bulgaria

Luni, 14 octombrie, la TVR Internațional debutează o nouă serie a emisiunii „Prezențe românești”, proiect finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

 

Conaționalii noștri din Bulgaria fac eforturi apreciabile pentru a-și păstra limba, spiritualitatea, tradițiile și obiceiurile. Jurnalista TVR Mihaela Iamandei i-a întâlnit pe câţiva dintre ei şi ne face cunoscute poveştile lor în primele episoade ale noului sezon „Prezențe românești”, care le sunt dedicate. Urmărim emisiunea începând din 14 octombrie, de luni până vineri, de la ora 17.30, la TVRi.

În condițiile în care româna se învață în regim de studii facultative, ca limbă străină, în țara situată la sud de Dunăre, există tineri care doresc să o asimileze fie din pasiune, fie cu intenția de a-și continua mai târziu studiile în România.

La Sofia, profesorul Daniel Tomov, bulgar fără origini românești, a fost captivat de farmecul limbii române, pe care îl transmite elevilor și studenților săi de la Liceul „Mihai Eminescu” și de la Universitatea „Kliment Ohridski”.

(w882) Lora Nenko

La Universitate îi este colegă și tânăra profesoară Lora Nenkovska, care nu are nici ea rădăcini românești, la fel de pasionată de limba și literatura țării noastre, pasiune împărtășită și de studenții ei. Și, chiar dacă pregătirea cursurilor durează foarte mult și necesită creativitate din plin, materialul didactic fiind insuficient și perimat, entuziasmul tinerilor învățăcei îi oferă o satisfacție care răsplătește într-un mod desăvârșit eforturile depuse.

(w882) Lucica Ghe

La Vidin, la Casa de Cultură „Sfânta Teofana Basarab”, Asociația AVE are un rol esențial în păstrarea și asigurarea continuității prezenței limbii române în familiile conaționalilor noștri din Bulgaria. Sub atenta îndrumare a doamnei profesoare Lucica Gheorghiev, copii și adolescenți învață aici să citească și să scrie românește, familiarizându-se cu poezia și literatura cu care au crescut părinții lor.

Proiect finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

(w882) logo DRP

O emisiunea realizată de Mihaela Iamandei, jurnalistă TVR și filmată de Claudiu Petringenaru și Mihai Buzura, directori de imagine.

 
Prezențe românești – Învățământul în limba română din Bulgaria

Luni, 14 octombrie, la TVR Internațional debutează o nouă serie a emisiunii „Prezențe românești”, proiect finanțat de către Departamentul pentru ...

Motivarea deciziei în cazul de dopaj al Simonei Halep, publicată de TAS

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a publicat motivarea în cazul Simonei Halep, în care a decis să reducă perioada de suspendare pentru doping. ...

„Am fost mereu cu un picior în Occident, dar cu sufletul în România” – Edi Schneider, aka DJ Phantom, invitat în prima ediţie din noul sezon „Garantat 100%”

„Garantat 100%” împlineşte 25 de ani de emisie. Pe 13 octombrie, la ora 23.00, Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă să descoperim povestea primului ...