loader
Foto

Poveştile lu' Pilu: Doina Melinte

Joi, 27 iunie, de la ora 20.00, TVR 3 readuce în casele voastre povestea de succes a celei mai mari campioane olimpice la atletism, Doina Ofelia Melinte.

 

“… A fost odată ca niciodată…” aşa începe povestea... Eroul de poveste a ştiut de la bun început că tot ce e frumos merită trăit. N-a ezitat să lupte şi să muncească în fiecare zi. Sudoare şi sacrificii. A şlefuit talentul său cu o tenacitate care n-a aşteptat să fie limitată. A ştiu exact ce vrea şi mai ales unde să ajungă. Sus. Acolo s-a simţit bine, mai bine de un deceniu. A atins sublimul, succesul şi, nu în ultimul rând, respectul.

Unul din prenumele ei e Ofelia. Poate puţini o ştiu aşa, probabil ce-i ce-şi aduc aminte de prima cursă când la start era...Ofelia Beşliu! Da. Ofelia Beşliu, chiar aşa. „Ofelia” înseamnă ajutor, dar ea a făcut ca tot ce-i în jurul ei să fie bucurie. Aşa a și fost.

Un alt prenume de...renume e Doina. Da, acum „mulţi” îşi reamintesc tot, startul, cursa şi finişul. Campioana olimpică de la Los Angeles e...Doina Melinte. Ea n-a alergat, a zburat spre culmi, a distrus recorduri şi a făcut ca tot ce e greu să pară enervant de uşor.

(oar_w460)

Doina Melinte „s-a povestit” ca o uriaşă, a şi fost, semifondistă. Şi-a pregătit startul poveştii, şi-a păstrat ritmul printr-un dialog împachetat cu suflet, iar finişul a fost brusc. VICTORIE!

Aşa-i în poveste, nimic nu se uită. Cântecul şi poezia i-au fost parteneri în orice cursă.

Mulţumiri Ofeliei Doina pentru cursa...de poveste!

Producător: Alexandru „Pilu” Bănoi

TVR Cluj

 

***

În anul 1976, Doina Melinte a participat la primele concursuri de atletism, fără a câștiga însă vreo medalie. A câştigat, însă, mai târziu, AURUL OLIMPIC la Los Angeles, în 1984, pentru proba de 800 m și ARGINTUL OLIMPIC, la aceeași olimpiadă, pentru proba de 1500 m. A fost dublă campioană mondială la 1.500 m în sală (1987 și 1989). A obţinut: medalia de bronz la CM în aer liber la 1.500 m (1987); patru medalii la Jocurile Mondiale Universitare din 1981 și 1983, una de aur, două de argint și una de bronz. A înregistrat: record mondial la 1.500 pe cea mai scurtă pistă (1988); trei recorduri mondiale și europene în proba de o milă (1988, 1990) și la 1500m (1990), dar şi trei recorduri europene la 1.000 yarzi, 1.500 metri și 1 milă (1985).

Pentru toată activitatea competițională și toate titlurile obținute de-a lungul carierei, Doina Melinte este una dintre cele mai mari campioane oferite de atletismul românesc istoriei sportului internațional.

Activitatea competițională a desfăşurat-o până în anul 1993, când, după 17 ani, s-a retras, obținând toate trofeele și medaliile ce se puteau obține în atletism.

(sursa: wikipedia.org)

Sursa foto: miscareaderezistenta.ro

 
Mic îndrumar pentru călătoarea perfectă

Mic îndrumar pentru călătoarea perfectă

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

Orice femeie îşi doreşte să arate impecabil, chiar şi după ce a petrecut 10 ore prin aeroporturi, a schimbat două avioane şi a stat, alături de ...

O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Eugen Moritz este artist vizual, prof. univ. dr. la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Departamentul de Fotografie, Video și ...

Ediție specială FILIT Chișinău

Ediție specială FILIT Chișinău

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere, organizat de Fundația KA-TET, va reuni numeroși prozatori, poeți, traducători, editori, ...