loader

Poveşti de iubire în infern: Toma Arnăuţoiu şi Maria Plop

PROMO

Povestea tragică de iubire dintre liderii grupului „Haiducii Muscelului”, Toma Arnăuţoiu din Nucşoara şi Maria Plop, o fată din Basarabia, care l-a urmat în munţi, este la TVR 1 şi TVR+ pe 19 august, de la ora 16.00.

 

Tăvălugul represiunii comuniste nu a ţinut cont niciodată de familie, sentimente, relaţii interpersonale. În pofida agresivităţii sistemului, în cele mai grele condiţii, poveştile de iubire au supravieţuit. Memorialul durerii continuă seria dedicată poveştilor de iubire, iar sâmbătă, de la ora 16.00, îi prezintă pe Toma Arnăuţoiu şi Maria Plop.

Pe 19 august, la TVR 1 şi TVR+, Lucia Hossu Longin readuce pe micul ecran povestea tragică de iubire dintre liderii grupului „Haiducii Muscelului”, Toma Arnăuţoiu din Nucşoara şi Maria Plop, o fată din Basarabia, care l-a urmat în munţi. În grota de la Poienărei, de pe Vârful Păpuşa şi Iezerului, s-a născut o fată, Ioana. Cei şaisprezece lupătători au fost capturaţi în 1958 şi executaţi în 1959, în Valea Piersicilor, din Jilava. Maria a murit câţiva ani mai târziu, în temniţa de la Miercurea Ciuc. Ioana, smulsă din braţele mamei, la vârsta de 2 ani, este dată la un orfelinat şi apoi, cu greu, adoptată. După 1990, Ioana şi-a descoperit părinţii, bravii eroi ai luptei armate anticomuniste din Făgăraş. Mărturiile ei sunt copleşitoare.

(w500)

Toma Arnăuţoiu a fost liderul grupului de rezistenţă de la Nucşoara, numit şi „Haiducii Muscelului", format în 1949. Sublocotenent în timpul războiului, el a fost rănit în luptele din Ungaria, din decembrie 1946, iar un an mai târziu este avansat la gradul de locotenent. Împreună cu col. Gheorghe Arsenescu, organizează grupul de rezistenţă anti-comunistă de la Nucşoara, care avea, într-o primă fază, 16 membri. Timp de nouă ani, grupul de la Nucşoara a fost urmărit şi filat, având loc confruntări directe cu Securitatea; unii membri au fost arestaţi, alţii au fost ucişi. La 20 mai 1958, fraţii Arnăuţoiu ajungeau la casa lui Grigore Poinăreanu (fost coleg de şcoală cu Toma), pentru a-şi lua proviziile de care aveau nevoie, însă Poinăreanu (care fusese şantajat de căpitanul Pleşiţă) i-a adormit cu un tranchilizant pus în ţuică. Cei doi au fost arestaţi imediat de Securitate.

Maria Plop a fost singura femeie, membră a grupului de partizani, care a rezistat în munţi de la înfiinţarea lui, până în mai 1958, când fraţii Arnăuţoiu s-au predat. În cei nouă ani, a avut aceleaşi sarcini ca şi bărbaţii din grup, remarcându-se, scria site-ul EroinedinNucşoara.ro, „prin abnegaţie, curaj, spirit de sacrificiu şi reuşind să supravieţuiască celor mai grele situaţii şi condiţii de trai”.

(w500)

În mai 1956, Maria a născut-o pe fiica ei şi a lui Toma, în ascunzătoarea de la Râpele cu brazi, iar când a fost arestată, fiica sa avea doi ani. După ce-a fost arestată, Maria a fost anchetată timp de un an la sediul Securităţii din Piteşti, pentru ca ulterior să fie condamnată la muncă silnică pe viaţă; va muri la 31 ianuarie 1962, la penitenciarul din Miercurea-Ciuc, cauza decesului fiind insuficienţă circulatorie şi TBC pulmonar.

Ioana Raluca Voicu Arnăuţoiu (foto jos), fiica Mariei Plop şi a căpitanului Toma Arnăuţoiu, născută în munţi în 1956. La scurt timp după condamnarea mamei sale, a fost luată şi dusă într-un orfelinat din Câmpulung Muscel. A fost înfiată, purtând apoi numele de Raluca Voicu. După 1990, după un îndelungat demers judiciar a reuşit să obţină dreptul a purta numele tatălui, devenind una dintre cercetătoarele asidue ale arhivei partizanilor din Muscel”. (Memorial Sighet)

(w882)

Nu rataţi. la Memorialul durerii, o altă poveste de iubire în infern: Toma Arnăuţoiu şi Mari Plop - sâmbătă, 19 august, de la ora 16.00, la TVR 1 şi TVR+, în filmul realizat de Lucia Hossu Longin.

Memorialul Durerii a deschis un nou sezon cu o serie care merge, ca şi celelalte, la sufletul telespectatorilor. „Poveşti de iubire în infern“ aduce, pe lângă nesfârşitele episoade de suferinţă şi de rezistenţă, câteva evocări ale atâtor Juliete şi Romeo care au sângerat pentru dragostea lor, curmată brutal încă de la începuturi.


Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.” Astfel îşi prezintă realizatoarea TVR Lucia Hossu Longin seria Memorialul durerii, care poate fi urmărită la TVR 1 şi online, pe TVR+, în fiecare sâmbătă, la ora 16.00.

 

Realizator Lucia Hossu Longin

 

 
Masa de sărbători: Piftie de curcan

Masa de sărbători: Piftie de curcan

publicat: Duminică, 15 Decembrie 2024

Din meniul tradițional de sărbători nu lipsește piftia sau răcitura, cum i se mai spune în unele regiuni ale țării. Rețeta noastră vă propune ...

Falsuri, minciuni si propaganda - Anatomia unei lumi în descompunere în dezbatere la „Omul şi timpul” numai la TVR Cultural

Duminică, 15 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru, ...

Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

publicat: Vineri, 13 Decembrie 2024

Este cunoscut critic de film, membru în diferite jurii cinematografice naţionale şi internaţionale şi are o vocea inconfundabilă. ...