loader
Foto

Galerie foto

„Poveşti de iubire în infern”: Olimpia şi Gogu Puiu

Sâmbătă, 29 iulie, de la ora 16.00, la TVR 1 şi TVR+, seria realizată de Lucia Hossu Longin continuă cu o nouă poveste de iubire tragică: cea a unui aromân născut în Macedonia .

 

În anul 1968, la împlinirea a 20 de ani de la crearea Securităţii, ministrul de atunci, Ion Stănescu, a primit de la subalterni un album aniversar ale cărui prime file erau imagini „triumfaliste“ cu prinderea şi uciderea luptătorilor dobrogeni. De ce Dobrogea? Pentru că aici, între 1945 şi 1960, a avut loc o adevărată vânătoare de oameni, un masacru al căror victime au fost ţăranii care refuzau colectivizarea.

Episodul „Poveşti de iubire” în infern de sâmbătă, 29 iulie, vorbeşte despre unul dintre liderii mişcării de rezistenţă, Gogu Puiu, aromân născut în Macedonia, fiul preotului paroh din comuna Kogălniceanu. El este cel care va organiza grupul din pădurea Babadag, alături de alte 30 de grupuri de luptători anticomunişti.

La 18 iulie 1949, Gogu Puiu vine cu soţia lui, Olimpia, la Cobadin. Urmărit de securitate, casa îi este înconjurată, Gogu sfârşeşte în acea zi, aruncându-se pe o grenadă spre a nu cădea viu.

(w500)

Soţia este întemniţată şi, în închisoare, dă naştere unei fetiţe.

Fiica lor, profesor Zoe Rădulescu, vorbeşte despre destinul nefericit al părinţilor ei, ca şi al miilor de luptători aruncaţi în închisori şi executaţi, fără ordine.

„Părinţii mei, Gogu şi Olimpia Puiu, se ştiau din copilărie, din Cadrilater. Locuiau in acelaşi sat şi la origine era cam aceeaşi familie, dar cred că erau veri de gradul 4-5, deja trecuseră de gradul rudeniei. Mama a inţeles că trebuie să plece cu el, a plecat cu el, a rămas însărcinată... Tata a vrut neapărat să se cunune. Dar la Cobadin (jud. Constanţa), tata a incălcat pentru prima dată legile făcute de el şi mai ales pe aceea de a nu sta mai mult de două nopţi maximum intr-un loc. Şi a stat trei nopţi şi a fost fatal. Voia neapărat ca la cununia lui religioasă să participe sora lui. Şi pentru că nu mai venea, s-a dus in Kogălniceanu să vadă ce se întâmplă. Acolo a văzut că nu mai era nimeni acasă, toată familia fusese ridicată. S-a întors în aceeaşi noapte - l-a adus cu căruţa un frate al mamei, care a fost arestat imediat a doua zi. S-a aflat că e la Cobadin şi a fost înconjurat întâi satul, apoi casa în care se afla. Era prin iulie 1949”, povesteşte Zoe Rădulescu într-un interviu pentru Jurnalul Naţional.

În momentul în care Gogu a detonat grenda (pentru a nu fi prins), Olimpia Puiu era însărcinată în luna a patra, iar în decembrie, acelaşi an, ea o naşte în puşcărie pe Zoe. Copila stă alături de mama ei timp de 1 an şi 4 luni, până ce aceasta se eliberează, după ce a făcut cei 5 ani de temniţă. Olimpia a murit în 1956, la 2 ani după eliberare.

Întreaga poveste de iubire, curmată brutal, a Olimpiei şi a lui Gogu Puiu este la TVR 1 şi TVR+, pe 29 iulie, de la ora 16.00.

(w882)

Memorialul Durerii a deschis un nou sezon cu o serie care merge, ca şi celelalte, la sufletul telespectatorilor. „Poveşti de iubire în infern“ aduce, pe lângă nesfârşitele episoade de suferinţă şi de rezistenţă, câteva evocări ale atâtor Juliete şi Romeo care au sângerat pentru dragostea lor, curmată brutal încă de la începuturi.


Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.” Astfel îşi prezintă realizatoarea TVR Lucia Hossu Longin seria Memorialul durerii, care poate fi urmărită la TVR 1 şi online, pe TVR+, în fiecare sâmbătă, la ora 16.00.

Realizator Lucia Hossu Longin

 

 
“Punctul Critic”, ediție specială din zonele cele mai afectate de inundații, un duplex București-Galați

TVR1 transmite miercuri, 25 septembie, de la ora 18:30, o ediție specială a emisiunii „Punctul critic” dedicată situației din județele Galaţi şi ...

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

Primele dovezi că omul se împodobea, vin de acum zeci de mii de ani, pe când bijuteriile erau șiraguri de scoici, de dinți de animale, ...

Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

O nouă ediție ”Investiți în România!” dedicată patrimoniului național vă așteaptă pe TVR Internațional, marți, 24 septembrie, de la ora 21:00.