loader
Foto

Galerie foto

Povestea lui Faust la Edinburgh

La TVR 2 continuă miniseria „Edinburgh – oraşul festivalurilor”, iar în această sâmbătă, 24 septembrie, de la 11:30, ajungem la Festivalul Internaţional de Carte şi la Edinburgh International Festival, scena unde Silviu Purcărete a uimit  cu „Faust”.

 

Când miasmele lacului în care oraşul medieval îşi arunca dejecţiile au început să producă halucinaţii locuitorilor, s-a luat o decizie radicală: a fost secat şi, dincolo de el, a apărut oraşul nou, cu arhitectura sa clasică.

Aici se desfăşoară unul din cele 21 de festivaluri din Edinburgh: cel al cărţii, care aduce mii de cititori, mari şi mici, din toată lumea. Cum mii de spectatori aduce şi Festivalul Internaţional din cetatea lui Eidin, unde în 2009, un spectacol românesc a ocupat prim planul: Faust.

În acel an, Silviu Purcărete a venit în faţa publicului strâns la  teatrul Lowland Hall, unde a uimit audienţa şi criticii cu viziunea sa regizorală a Faustului. Se întâmpla în timpul Edinburgh International Festival, cel mai cunoscut eveniment dedicat muzicii, teatrului, operei şi dansului.

Edinburgh are ambiţia de a fi cea mai importantă scenă culturală a lumii. Şi reuşeste! Cu cele 21 de festivaluri organizate pe toată perioada anului, oraşul îi atrage pe amatorii de teatru, film, operă, muzică clasică, literatură, gastronomie sau… muzică de fanfară.  Practic, Edinburgh trăieşte din festivalurile pe care le organizează pe tot parcursul anului.

„Vizitând Edinburgh, am descoperit la faţa locului, cu încântare şi invidie, cum poate fi ridicată bunăstarea unei regiuni, fără să ai petrol sau uraniu, ci folosind din plin inteligenţa oamenilor. De ce are capitala Scoţiei a doua cea mai puternică economie din regat, după Londra? Fiindcă e o cetate bancară şi academică. Şi fiindcă a pus în operă o uriaşă maşinărie pentru industria loisir-ului.  Pe scurt, în capitala Scoţiei simţi inteligenţa în acţiune”, spune Sanda Vişan, realizatoarea seriei de documentare.

În primul episod am descoperit secretele whiskey-ului; în al doilea am descoperit poveştile tartanului, al festivalului de teatru independent dar şi al fanfarelor militare. În al treilea episod am ajuns în centrul oraşului şi am descoperit atracţiile Milei regale.

 

 
Angela Avram: „Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.

Înlocuirea animalelor de tracțiune, o temă de viitor

Înlocuirea animalelor de tracțiune, o temă de viitor

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Caii nu pot fi înlocuiți peste tot de tricicluri, dar aceasta este o soluție ecologică convenabilă, care pare a fi din ce în ce mai căutată ...