loader
Foto

Petrece „Revelion în stilul tău” cu TVR!

Pentru comunităţile etnice din România care aniversează trecerea dintre ani în noaptea de vineri 13, spre sâmbătă, 14 ianuarie, Televiziunea Română a pregătit un program special, difuzat online, pe YouTube şi social media ale TVR, ora 23.00.

 

La două săptămâni după ce o lume întreagă a sărbătorit „oficial” Revelionul, petrecerea se mută în curtea ortodocşilor de rit vechi. Aceştia urmează să celebreze trecerea în noul an în noaptea dinspre 13 spre 14 ianuarie. Este cel de-al 99-lea an în care creştinii ortodocşi aniversează cu un decalaj de 13 zile sărbătorile de iarnă – mai exact, din 1924, când o parte dintre ei au preferat să menţină calendarul Iulian, în defavoarea adoptării celui Gregorian.

Peste un milion de adepţi ai Bisericii Creştin-Ortodoxe de stil vechi trăiesc în România – sârbi, ucraineni, ruşi lipoveni, macedoneni şi ruteni. Pentru ei, această noapte înseamnă petrecere până dimineaţă, cântec, dans, veselie şi bună dispoziţie. Iar Televiziunea Română le este alături, oferindu-le tuturor momente de umor de calitate, scheciuri din Arhiva de Aur cu actori ale căror nume vor rămâne pentru totdeauna în inimile locuitorilor acestui spaţiu. „Revelion în stilul tău” este propunerea echipei redacţionale Alte Minorităţi a TVR pentru cei care petrec în noaptea aceasta trecerea dintre ani. Programul special s-a difuzat online, pe canalul oficial de YouTube al Televiziunii Române şi pe conturile TVR din reţelele de socializare, începând cu ora 23.00.

(w882)

(w882)

Boris Velimirovici, jurnalist TVR: „Sărbătoarea Anului Nou pe Stil Vechi este o tradiţie care trebuie păstrată, care subliniază diversitatea etnică şi culturală a României. Etnicii sârbi, ucraineni, ruşi-lipoveni, macedoneni şi ruteni vă invită să fiţi alături de ei la trecerea dintre ani. La mulţi ani!”

Pe parcursul celor două ore de program, ne ţin companie şi ne sporesc veselia mari actori ai scenei româneşti, precum Toma Caragiu, Amza Pellea, Dem Rădulescu, Draga Olteanu-Matei, Ştefan Bănică, Octavian Cotescu, Mişu Fotino, Coca Andronescu, Horaţiu Mălăele, Marin Moraru, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Jean Constantin, Ovidiu Schumacher, Carmen Stănescu, Gina Patrichi.

(w882)

(w882)

(w882)

Reprezentanţi ai Uniunii Sârbilor din România, ai Uniunii Ucrainenilor din România, ai Tineretului Rutean, Asociației Macedonenilor şi ai Comunităţii Rușilor-Lipoveni din România transmit mesajele lor cu gânduri şi urări de bine la început de an, precum şi momente artistice oferite de membrii acestor comunităţi: „Urare de Anul Nou”, interpretată de Ansamblul sârbesc Kud Sveti Nikola, din Radimna, Caraș-Severin, alături de prof. Tomi Popovici, precum şi colinde aduse de Ansamblul folcloric Edelveis, al Uniunii Ucrainenilor din România, filiala București, de Anuța Iuga și Ansamblul Cervona Ruja, al Uniunii Culturale a Rutenilor din România, de Georgiana Stancu, din partea Asociației Macedonenilor din România, respectiv de grupul de colindători ai Comunității Rușilor-Lipoveni din România, filiala Târgu-Frumos, Iași.

 
Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Vedeta pregătește o gală aniversară pentru a sărbători 25 de ani de televiziune, pentru perioada sărbătorilor. Mari spectacole de folclor, ...

Medici care schimbă lumea

Medici care schimbă lumea

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Lucrările științifice realizate de acad.prof.dr. Anca Ligia Grosu au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care ...

Cult@rt: Festivalul Internaţional de Teatru Transilvania

Cult@rt: Festivalul Internaţional de Teatru Transilvania

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Evenimentul cultural va avea loc între 3 şi 6 octombrie 2024, oferind o celebrare impresionantă a artei în toate formele sale. La prima sa ...