loader
Foto

Pastorul Ferenc Visky, absolvent al „Şcolii suferinţei”

Episodul „Şcoala suferinţei”, din seria „Memorialul durerii”, realizată de Lucia Hossu Longin, este dedicat pastorului Ferenc Visky. Episodul poate fi urmărit pe 17 iunie, de la ora 16.00, la TVR 1 şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Pastorul Ferenc Visky a fost un lider al mişcării betaniste din cadrul Bisericii Reformate. Scopul acestei mișcări era de trezire a credinţei şi de împotrivire la comunismul ateu. Pentru crezul său, Ferenc Viski a fost condamnat la 22 de ani de muncă silnică. Sâmbătă, 17 iunie, realizatoarea TVR Lucia Hossu Longin îi dedică pastorului Visky episodul intitulat „Şcoala suferinţei”, din seria documentară Memorialul durerii. Filmul poate fi văzut sâmbătă, de la ora 16.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

Pastorul Visky a fost acuzat şi condamnat pentru uneltire împotriva orânduirii de stat. Deşi nu avea neapărat convingeri anticomuniste, era considerat periculos de noul regim din România pentru că nu putea fi controlat şi înfricoşat. Era, de asemenea un om foarte influent, mai ales între tineri, ceea ce reprezenta un risc foarte mare pentru succesul activităţii de propagandă ateistă exercitată de comunişti. Aşadar, trebuia să fie eliminat.

(w882) Visky Fere

Pastorul Ferenc Visky şi soţia sa, Julia

„O serie tulburătoare prin dramatismul ei, reunind destinele unor preoţi, călugări şi episcopi care au schimbat reverenda în zeghe şi au suportat neînfricaţi cele mai grele suplicii în numele fidelităţii lor. Suferinţa şi moartea au fost numite de ei pelerinaj pe calea fericirilor. Ei înşişi s-au purtat ca nişte oameni cereşti.” Astfel îşi prezintă realizatoarea TVR Lucia Hossu Longin noua serie Memorialul durerii, care poate fi urmărită la TVR 1 şi online, pe TVR+, în fiecare sâmbătă, la ora 16.00.

Foto: journeywithpsalms.blogspot.ro

Realizator Lucia Hossu Longin

 
“Punctul Critic”, ediție specială din zonele cele mai afectate de inundații, un duplex București-Galați

TVR1 transmite miercuri, 25 septembie, de la ora 18:30, o ediție specială a emisiunii „Punctul critic” dedicată situației din județele Galaţi şi ...

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

Primele dovezi că omul se împodobea, vin de acum zeci de mii de ani, pe când bijuteriile erau șiraguri de scoici, de dinți de animale, ...

Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

O nouă ediție ”Investiți în România!” dedicată patrimoniului național vă așteaptă pe TVR Internațional, marți, 24 septembrie, de la ora 21:00.