loader
Foto

Ovidiu Iuliu Moldovan într-un rol memorabil al carierei sale: "HOREA"

Duminică, 20 ianuarie, de la ora 20:10, TVR 2 va difuza o dramă istorică impresionantă: "Horea", în regia lui Mircea Mureşan. Producţia reușește să aducă în amintirea telespectatorilor momentul crucial de la 1784, din istoria Transilvaniei.

 

Puzzle complex, filmul istoric „Horea” transformă personajul principal într-un simbol şi o conștiință a unei națiuni care luptă pentru drepturile şi identitatea sa. În rolul principal, Ovidiu Iuliu Moldovan reuşeşte unul dintre cele mai semnificative partituri ale sale, o compoziţie actoricească memorabilă, dincolo de reconstituirea fizionomică aproape exactă şi impune cu prestanţă personalitatea legendarului erou transilvănean.

(w882)

Ţăranii conduşi de Horia, Cloşca şi Crişan se răscoală împotriva nobililor locali. Speriaţi, aceştia apelează la armata austriacă. La rândul lui, Horea merge la Viena pentru a sta de vorbă cu împăratul Iosif al II-lea, unde primeşte asigurări că se va interveni pentru rezolvarea paşnică a conflictului. Întors în Transilvania, Horea se retrage în codru în aşteptarea primăverii. Trimis pentru a ancheta cauzele răscoalei, înaltul judecător imperial îi condamnă la moarte pe cei trei capi, Horea, Cloşca şi Crişan, care fuseseră trădaţi de către ţărani, pentru recompensă în galbeni.

În toamna târzie a anului 1784, liderii sunt capturați de către autorități. Crişan se spânzură în temniţă cu şireturile de la opinci, iar Horea şi Cloşca sunt supuși celei mai grele pedepse prevăzută de Constitutio Criminalis Theresiana, prin frângerea pe roată.

Cu mari actori în distribuţie, Ovidiu Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Radu Beligan, Mircea Albulescu, Mircea Diaconu, Ion Besoiu, Cristina Deleanu etc., filmul istoric „Horea” a primit în 1984 patru premii ACIN: Premiul pentru scenariu (Titus Popovici). Premiul pentru interpretare masculină (Ovidiu Iuliu Moldovan, Radu Beligan). Premiul pentru decoruri (Marcel Bogos). Premiul pentru muzică (Tiberiu Olah).

(w882)

 
Simona Amânar Tabără, legendă a gimnasticii românești și mondiale

Multiplu medaliată olimpică, mondială și europeană, Simona Amânar aparține generaţiei de excepţie a gimnasticii româneşti în anii '90, atunci ...

Al doilea camion cu donaţii a plecat la Galaţi

Al doilea camion cu donaţii a plecat la Galaţi

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

TVR, împreună cu Armata Română, a instalat un al doilea cort pentru ajutoarele destinate sinistraților, în timp ce un al doilea camion cu ...

Albertina Ionescu: „Nimic nu este mai frumos și mai important pentru noi, ca ființe, decât legăturile noastre cu familia”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...